windverwachting

Lokale helden, zeilhelden, zeehelden en doe-het-zelf-helden

U bent nog geen held? Misschien wordt u dat wel in 2013. Want tenslotte schuilt in iedereen wel een held. Of wat daar op lijkt. Soms is een half uur lang vol gas geven op een eigenhandig vastgevaren boot al een gegeven kans om te laten zien, hoe die heldenrol je wonderwel past. Overkwam ons een jaar geleden bij het haventje van de Cocksdorp op Texel.

Wij waren duidelijk te laat om de steiger bij de uitwateringssluis van de Rogsloot nog te halen. Of gewoon slecht gestuurd. Hoe dan ook. Bij afgaand tij vastgelopen in het zicht van de haven. En de modder ter plekke, u wilt het niet weten… Maar wie schetst onze verbazing dat nog een half uur later een ruim bemeten Beneteau (of was het een Delphia?) op volle kracht door het slingerende geultje komt varen om plotseling zowat over de kop te slaan. Met de neus in de modder. Er klinkt geschreeuw en de motor loeit. Dan wordt het ijzingwekkend stil. Over en uit denk je dan. Maar nee, opnieuw start de schipper de motor en geeft vol gas. Niet even, maar ruim een kwartier. De boot beweegt geen centimeter.

Uiteindelijk verstomt het geluid. En een uurtje later ploetert de schipper naar de kant met een veel jonger dametje, die tot haar knieën in de inktzwarte blub zakt. Maar de zestigplusser had toch maar even getoond, wat het hem allemaal waard was om zijn jeugdige vrouw, vriendin (of misschien wel z’n dochter) een comfortabele steiger te kunnen aanbieden. Hij had zomaar haar volmaakte held kunnen zijn. En alleen al die poging maakte hem tot mogelijke held. Dan begin je het toch al te begrijpen.

Hoe vaker je op het water verkeert, hoe groter je kans om held te worden. Mensen met een boot raken nu eenmaal vaker in nood dan mensen zonder boot. En waar nood is, kan heldendom ontluiken. Wedstrijdzeilers hebben het daarbij extra gemakkelijk. Die kunnen al lokale helden worden door zich in te schrijven voor één van de grofweg 60 nationale zeilklassen, waarin je op je sloffen Nederlands Kampioen kunt worden. Je wint voordat je daar erg in hebt, krijgt een titel van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond en haalt als nep-held het plaatselijke suffertje. Als je tenminste zelf de redactie belt, en de stagiair vooral niet uitlegt, dat er nog minstens 59 andere Nederlandse zeilhelden zijn.

De beste manier om een échte moderne zeeheld te worden, blijft toch zich in te schrijven voor de Vendée Globe solorace rond de wereld. Daarvoor moet je behalve de juiste spirit en ervaring, dan wel het juiste bootje hebben, maar er kunnen bij terugkeer maar weinig mensen zeggen, dat ze je dat wel even nadoen. Om de laatste paar dagen van de huidige bloedstollende race tussen stoere zeelui nog even mee te maken, bent u net op tijd. Koploper Macif zou zaterdag al kunnen finishen. Dat is bijna een week sneller dan het oude record van 84 dagen. Het lijkt ongelooflijk. Als de sfeer u bevalt, kunt u ter voorbereiding op de volgende editie in 2016 ten minste al lid worden van de Vereniging Shorthanded Zeilen. Dan ligt in elk geval uw ambitie al vast.

Dit komt u wat heftig voor? Geen paniek, er zijn meer wegen die tot aanzien en respect leiden. Ook op de wal. Het kan zomaar zijn dat u in 2013 een eenmanszaak draaiende moet zien te houden, of de beurskoers van een multinational op peil. Stelt u zich nu eens voor, dat u dit tóch weer een jaartje gaat flikken. Keihard tegen de stroom van de crisis in… Dan heeft u daarmee toch gewoon uw eigen ‘Kaap Hoorn gerond’? Alsof u de Vendée Globe heeft gewonnen.

Heldendom knutsel je eigenlijk net zo makkelijk zelf in elkaar. Je neemt je voor erin te geloven en viert in 2013 vanzelf je eigen feestje. Zelfs vastgelopen in de modder liggen de kansen nog voor het grijpen. Op volle kracht de motor aan… Altijd proberen! Ik wens u een heldhaftig goed én bovenal gezond jaar.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X