Informatie voor de watersporter

Lucas Schröder eindigt als tiende overall in klassement prototypes Mini Transat 2011

Salvador de Bahia – Lucas Schröder is in de 2e etappe van de transatlantische zeilsrace Transat 650 op een 9e plaats geeindigd. Voor het 3200 mijl (6000 km) lange traject van Madeira naar Salvador de Bahia in Brazilie had Lucas 19 dagen en iets meer dan 2 uur nodig. Zijn prestatie bracht de 36-jarige Haarlemmer niet alleen in de top tien van de afsluitende etappe, maar was ook voldoende voor een 10e plek in het eindklassement.

Hoewel een toptien klassering de doelstelling van de campagne was – er kwamen 79 boten aan de start – toonde Lucas zich bij aankomst toch enigszins teleurgesteld. “Natuurlijk moet ik tevreden zijn, maar er had zo veel meer ingezeten als ik onderweg niet zo veel tegenslag had gehad”, legt Lucas uit direct nadat hij voet aan land zette. “Telkens als ik weer kon aanhaken bij de kopgroep, gebeurde er weer iets…”.

Lucas ondervond onderweg problemen met zijn stuurautomaat en stroomvoorziening en moest na een zware onweersbui ook afscheid nemen van de windinstrumenten die zijn automatische piloot aansturen. “Dat betekende dat ik veel meer met de hand moest sturen…”.

Het grootste probleem van de solozeiler diende zich echter al kort na de start van de 2e etappe aan toen zich een onsteking in zijn knie openbaarde. Daardoor heeft hij zich aantal dagen lang nauwelijks aan dek kunnen bewegen. De pijn was zo hevig dat Lucas zelfs overwoog om op de Canarische- of Kaapverdische eilanden te stoppen. De medicijnen die hij aan boord had, hielpen echter voldoende om de race toch te kunnen voortzetten. Bij aankomst in Brazilie kon Lucas echter nog altijd moeilijk lopen en is medisch onderzoek noodzakelijk.

De zichtbaar uitgeputte zeiler noemt zijn tweede Transat 650 ‘de zwaarste race waar hij ooit aan meedeed. “Vooral het ongebruikelijk weer ten noorden van de evenaar zorgde ervoor dat niemand van de zeilers in zijn ritme kon komen”. Over de vraag of hij er toch ook van genoten heeft moet hij dan ook lang nadenken. “Het was mooi, dat zeker. Maar leuk, nee dat was het maar weinig…”. (Transat 6.50, Live posities,  Robert Rosen Jacobson, Lucas Schröder, Christa ten Brinke en Ysbrand Endt)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht