Informatie voor de watersporter
Vliegtuig raakt het water

Lucht- en zeilvaart samen in Westerschelde

Afgelopen weekend beleefde de piloot Ewout Henny angstige momenten boven en in de Westerschelde. De motor van zijn Belgische old-timer dubbeldeks vliegtuigje viel uit terwijl de 77-jarige Henny juist boven het water van de zeearm vloog. Tot drie maal probeerde de piloot de Havilland Gipsy Major 10 motor vergeefs te herstarten. Wat restte ws het inzetten van een glijvlucht en een zo zacht mogelijke landing in het zoute water. Henny: ‘Ik heb mij toen gericht op twee zeilboten die niet al te ver van mij af waren. Ik rondde mijn glijvlucht af vlak bij één van de zeilboten’, aldus een mail waaruit de Provinciale Zeeuwse Courant citeert. Een van die zeiljachten is de Papouchi. Het team is op weg naar de start van de Antwerp Race, die een dag later wordt gevaren. Zeiler Bernard Glorie ziet de crach aankomen en pakt onmiddellijk zijn telefoon. Hij filmt de crash waarop de zeilers overgaan tot een reddingsactie. Het is het Rijkswaterstaat-schip RWS79 die de vliegenier uiteindelijk uit het het water vist.

Twee werelden

Het grote verschil tussen vliegen en varen is dat een boot blijft drijven als de voortstuwing uitvalt en dat een vliegtuig niet in de lucht blijft hangen. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. Zoals het gevoel van vrijheid om een eigen koers te kiezen, het niet gebonden te zijn aan wegen en paden zoals op het land. Een vliegtuig kan ook nog een eigen hoogte kiezen. Maar anders dan op het land zijn er ook gevaren, ondieptes, no-fly zones… Vooraf moet een vaar- of vluchtplan worden gemaakt. Een vliegtuig heeft net als de meeste schepen een gps-plotter om mee te navigeren. Landmarks zijn handig om snel een positiebepaling te doen maar wie een paar mijl uit de kust is ziet alleen maar water en vanuit een vliegtuig dat door de wolken vliegt is het zicht nagenoeg nul. En net als op het water is er ook voor luchtvaarders een verkeersdienst waarmee contact moet worden opgenomen bij het binnengaan van drukke zones. Hoewel een piloot die zonder contact op te nemen een landingsbaan uitkiest en z’n kist aan de grond zet flink wat heeft uit te leggen terwijl een havenmeester zich niet zo druk maakt om een onbekend schip aan de passantensteiger. En het feit dus dat een vliegtuig dus niet in de lucht blijft hangen bij een storing.

Beelden van de crash zijn te zien bij Omroep Zeeland

Foto uit video van Bernard Glorie

_

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact het hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht