Informatie voor de watersporter
Glimmende romp

Maak je boot vaarklaar: polijsten en waxen

Wat is er fijner dan het vaarseizoen te beginnen met een prachtig glimmende romp? Maar hoe krijg je de buitenkant van de boot weer zo mooi? Deze week bekijken we hoe je je boot kunt polijsten en waxen.

Het is nog vroeg in het voorjaar en de meeste boten staan nog op de kant. Dit is het ideale moment om de buitenkant van de romp onderhanden te nemen. Het in de antifouling zetten van het onderwaterschip bespraken we vorige week. Nu kijken we naar het gedeelte van polyester boten dat zich boven het water bevindt.

Je boot schoonmaken

Polyester schepen zijn voorzien van een beschermende laag die we mooi glimmend kunnen krijgen. Deze laag, die doorgaans ook de kleur geeft aan de boot, heet de gelcoat. De glans op de gelcoat ontstaat door de romp in de wax te zetten. Gelcoat is een verflaag die poreus en flexibel is. Gelcoat slijt na verloop van tijd. Dus zo lang de laag nog mooi is moeten we er extra zuinig op zijn. Voordat je kunt starten met het polijsten van je boot, moet de gelcoat eerst goed worden schoongemaakt.

Om de romp schoon te maken, gaan we eerst het losse vuil verwijderen met een emmer warm water en een spons. Een zachte borstel mag ook. Dan gaan we de gelcoat schoonmaken met een schoonmaakmiddel. Er is heel wat discussie gevoerd over welke schoonmaakmiddelen wel of niet werken. Zeker bij een witte boot proberen watersporters van alles om van het gele waas af te komen en de boot weer stralend wit te krijgen. 

Agressieve middelen werken vaak uitstekend om het gele waas weg te krijgen, maar je loopt het risico dat je de beschermende laag aantast. Dan is de romp wel even brandschoon, maar vervolgens is de verkleuring veel sneller terug.

Een gewoon schoonmaakmiddel zal vooral ontvetten en daarmee de bestaande waslaag aantasten en dat is niet de bedoeling. Dat betekent niet dat deze middelen nooit gebruikt mogen worden, alleen niet te vaak. Pas wel op met ammoniak, dat tast de harsen van de gelcoat aan.

Gelukkig zijn er van verschillende merken veilige, nautische schoonmaakmiddelen zoals die van Epifanes, Starbrite of Yachtec. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld van BIO CLEAN van het merk Radboud of een van de producten van EcoWorks.

Spoel de romp na het schoonmaken nog eens goed af met schoon water.

Je boot polijsten

Nu is het tijd om de glanslaag weer terug te brengen. Dat doen we door de bestaande laag heel voorzichtig te polijsten. Is de romp van je boot heel erg dof geworden, dan gaan we eerst aan de slag met een anti-oxidatiemiddel. Omdat we een laagje van de gelcoat afslijpen, moeten we erg uitkijken om de gelcoat niet te beschadigen. Daarom gebruiken we een superzacht polijstkussen van lamswol. Een schuur of polijstmachine is te koop voor een bedrag tussen de 60 en 260 euro. Dit is een haakse slijper met een goed handvat om druk te zetten. 

Doe een klein beetje polijstmiddel op het kussen. Eerst verspreid je het polijstmiddel over het stuk van de boot dat je wilt polijsten terwijl de machine nog uit is. Doe elke keer ongeveer een vierkante meter. Zit er een dunne laag polijstmiddel op je werkgebied, dan verspreid je dit met een rustig draaiend polijstkussen. Dan begint het echte werk. Beweeg de polijstmachine rustig over het werkgebied. Pas na een rondje of tien begint de romp opeens weer te schijnen. Stickers kun je gewoon mee-polijsten, ze worden er zelfs mooier van.

Je boot waxen

Het liefst zouden we de boot na het polijsten zo mooi glimmend willen laten. Maar zoals gezegd, gelcoat is een poreuze verflaag. Je ziet het niet maar de boot kan nu heel makkelijk vuil opnemen. Daarom gaan we nog een keer rond en dit keer met een waslaag die verf moet beschermen.

Met een poetsdoek brengen we de wax in een dunne laag aan. We werken opnieuw weer per vierkante meter, maar we smeren eerst de hele boot in met wax. Vervolgens moet de wax eerst drogen. Daarna kunnen we de wax uitwrijven met een microvezeldoek. Werk je liever machinaal, vergeet dan niet om een microvezelhoes om de poetspad te doen.

Na het polijsten en waxen van je boot, ben je nog meer voorbereid op het nieuwe vaarseizoen. Kom maar op met het zonnige voorjaar!

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht