Informatie voor de watersporter

Maarten Groot en Ronny Moortgat exposeren met vuurtorens en zeeschepen in GalleryMaritime

PERSBERICHT

maritime_groot
Maarten Groot

Middelburg – Langs de Noordzeekust staan tientallen grote en kleine vuurtorens. Geen van hen is aan de aandacht van tekenaar en kunstschilder Maarten Groot ontsnapt. Hij tuurde de Noordzeekust af om vuurtoren, na vuurtoren in kaart te brengen. In de meest letterlijke zin van het woord. Want Maarten Groot is een begaafd kunstenaar ėn perfectionist. “Het plaatje moet kloppen”.
Eerst bepaalt hij de cartografische positie van de verkozen vuurtoren. Daarna bestudeert hij het DNA in diens omgeving en pas dan gaat hij in fijne lijnen zijn onderwerp in dunne potloodlijnen uitwerken. Zijn technisch nauwkeurige tekentechniek vereist voorbereiding ‘on the spot’. Op locatie neemt hij foto’s en maakt tientallen schetsen. Thuis in zijn studio selecteert hij specifieke elementen van dat materiaal en creëert daarmee nieuwe composities. Zijn werkmateriaal bestaat papier, pen, Oost-Indische inkt, borstel en aquarel verf.

En, het resultaat is een lust voor het oog. Mede vanwege zijn minutieus tekenwerk heeft hij een grote schare van bewonderaars en opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Nog niet zo lang geleden kreeg hij bijvoorbeeld de bijzondere opdracht voor een reeks tekeningen van het prestigieuze cruiseschip Queen Mary 2. In twaalf getekende en geschilderde verbeeldingen leidt hij de passagiers langs de zeilroute van Southampton naar New York. GalleryMaritime vindt het een eer om het werk van deze kunstenaar aan het Zeeuwse publiek te kunnen tonen.

maritime_moortgat
Ronny Moortgat

Samen met het werk van Maarten Groot exposeert Ronny Moortgat met een reeks kleine raamwerken. Ronny vertelt in zijn serie het verhaal van de Schelde waar dagelijks de met containers volgepakte zeeschepen op en afvaren. Zijn fascinatie voor de Schelde deed Ronny meerdere malen deze vaarroute op canvas vastleggen. Daarmee laat hij ons zien dat, in het streven van Antwerpen om wereldhaven te worden, het spelevaren van de mens het nakijken heeft gekregen.
Op dit moment werkt Ronny Moortgat aan een serie olieverfschilderijen die geschiedenis van Vrouwenpolder/Veere in 10 historische perioden weergeeft. De expositie VUURTORENS en ZEESCHEPEN is vanaf zondag 2 maart 14.00 uur te bezichtigen in Gortstraat 43, Middelburg.
Meer informatie www.gallerymaritime.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht