Informatie voor de watersporter

Mach3 merkenteam-zeilsters verslaan kernploeg-zeilsters en winnen uitzending matchrace discipline Olympische Spelen

Weymouth (Engeland) – Tijdens de Delta Lloyd Matchrace trials verzekerden zeilsters Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning zich op overtuigende wijze van deelname aan de Olympische Spelen. Het trio, dat zichzelf Mach3 noemt, versloeg het bondsteam met Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering met overtuigende cijfers. Score: 9-3.

Zes overwininngen op rij
Na de eerste dag matchracen was de stand nog 3-3, maar op 6 mei kwam het team van de Delta Lloyd Kernploeg er niet meer aan te pas. Groeneveld, Bes en De Koning hadden de vorm van de dag en wonnen zes matches op rij.

Vooraf was een ding duidelijk, beide teams waren echt aan elkaar gewaagd. Dat bleek ook tijdens de eerste dag van de Delta Lloyd Trials op het Olympische wedstrijdwater in Weymouth. Het bondsteam won twee races. Daarna pakte Mach3 drie matches op rij. Uiteindelijk sloten Mulder, Witteveen en Bekkering 5 mei af met een overwinning. Stand 3-3.

Vandaag 6 mei verschenen beide kemphanen weer aan de start in Weymouth Bay. Met een matige tot krachtige wind uit het westen tot zuidwesten waren de condities ideaal. In race zeven waren de rivalen echt aan elkaar gewaagd. Een race met vele wisselingen van koppositie werd gewonnen door Mach3. Dat beloofde een zeer spannende dag te worden. Maar in race acht tot en met 12 kwamen Mulder, Witteveen en Bekkering er niet echt meer aan te pas.

Het Mach3 team won uiteindelijk ook de beslissende match 12 en de vuisten schoten de lucht in. Al voordat ze over de finish zeilden stond het succesvolle trio te dansen op het dek terwijl Mulder, Witteveen en Bekkering iets daarna zwaar teleurgesteld over de finish gingen.

Wereld stortte in
De wereld van Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering stortte in. Mandy Mulder keek even terug: “Eind 2004 ben ik in de Yngling gestapt. Ik ben nu zeven jaar met Olympisch zeilen bezig. Dus dit is een klap die heel hard aankomt. We konden het niet afmaken, dingen vielen niet op hun plek. Je moet keihard vechten, de moed erin houden en keihard zeilen om hetgeen te doen waar je normaal heel goed in bent maar dat ging vandaag niet lukken. En als het dan uiteindelijk over is dan storten we in. Morgen hoeven we niet meer te zeilen.”

Renee Groeneveld: “Het was super”
Het winnende trio was uitgelaten met de uitverkiezing. Renee Groeneveld had het niet op deze manier verwacht. “Het was super dat we het zo af konden maken. Zes keer winst op rij. Dat was waanzinnig. Dat wil je wel vooraf, maar na de 3-3 van gisteren lijkt dat niet vanzelfsprekend. We zaten er zo goed in, we hebben geen foutje gemaakt, elke start gewonnen en voor de wind zijn we hun twee keer voorbij gegaan. Ja, het was super. Tot de laatste race hebben we netjes gevaren, gewoon goed.”

Meer informatie www.teammach3.nl, ‘Rebelse boot naar de Spelen’- NOS,  en Watersportverbond

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht