MAPFRE finisht als vijfde in Cardiff en verliest eerste plaats Volvo Ocean Race met één punt verschil aan Dongfeng

PERSBERICHT
Alicante (Spanje), Cardiff (Engeland) – Op dinsdagmorgen 29 mei kwam het Spaanse team MAPFRE in Cardiff als vijfde over de eindstreep van de negende Volvo Ocean Race-etappe. Daarmee verloren schipper Xabi Fernández en zijn bemanning de overall leiding aan Dongfeng Race Team, dat vanochtend eerder als derde finishte. Het verschil is slechts een punt, waarmee de spanning voor de slotetappes stijgt.
Mede dankzij de etappezege van Team Brunel en de daarmee gepaard gaande dubbele punten, waardoor ook zij de race nog kunnen winnen. De achterstand op Dongfeng bedraagt drie punten. Bovendien hebben zij sinds Auckland het momentum te pakken.
Dongfeng-schipper Charles Caudrelier bracht zijn team voor de tweede keer deze editie naar de top van het algemene klassement. Met zes podiumplaatsen vormen zij het meest constante team in de race, waardoor ze nu hun lot in eigen handen hebben. “Dat is fijn, maar we hebben weinig voorsprong op MAPFRE en nu ook op Team Brunel. Zij hebben een fantastische comeback gemaakt”, zei Caudrelier na aankomst in Cardiff. “Voor de fans wordt het dus spannend om te volgen, want de race is verre van over. We zijn aan elkaar gewaagd en het is een groot gevecht voor elke plek…Onze voorkeur was uitgegaan naar een makkelijkere finish.”
Team Brunel had in de afgelopen drie etappes de stijgende lijn flink te pakken en Dongfeng hoort consequent bij de koplopers. Voor MAPFRE verloopt de race anders. Zij waren erg sterk in de openingsetappes, maar daarna ging het moeizamer. Zelfs in de door hen gewonnen achtste etappe, zeilde het Spaanse team lange tijd in de achterhoede. In de laatste 24 uur klommen ze op miraculeuze wijze van de vijfde naar de eerste plek op. Om de trofee mee naar huis te kunnen nemen, zullen ze nog eenmaal hun eerdere vorm moeten terugvinden of een comeback maken.
“Het is voor ons niet makkelijk geweest. Het was vanaf de eerste dag pijnlijk en we konden er niet meer bij komen”, aldus schipper Xabi Fernández. “Maar naar voren kijkend, voelen we ons zelfverzekerd. Hopelijk starten we goed en kunnen we gedurende de komende twee etappes boot tegen boot vechten.”
Vestas 11th Hour Racing ging als vierde over de eindstreep in Cardiff, Wales. Het Deense team scoorde tot dusver enkel podiumplaatsen, dus deze vierde plek is tot nog toe het slechtste resultaat. Voor een hoge klassering in het totaalklassement komen ze niet meer in aanmerking, aangezien Vestas drie cruciale etappes miste. Ze staan momenteel stevig op de vijfde positie overall.
“Voor wat betreft de uitslag was het een teleurstellende etappe voor ons. Dat doet echter niets af aan het feit dat het voor het team een goede Atlantische oversteek was”, zei schipper Charlie Enright. “We hebben in deze race heel wat meer overwonnen dan enkel een slecht resultaat. We hebben nog twee etappes om ons beste been voor te zetten en positief te eindigen.”
Turn the Tide on Plastic was de zesde boot over de finishlijn in Cardiff. Alleen Sun Hung Kai/Scallywag, met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord, racet momenteel nog op zee. Hun verwachte aankomsttijd ligt tussen 00:00 en 03:00 UTC vannacht.
Volvo Ocean Race – Etappe 9 – Resultaten/ Klassement (10:30 UTC)
Team Brunel – binnen
team AkzoNobel – binnen
Dongfeng Race Team – binnen
Vestas 11th Hour Racing – binnen
MAPFRE – binnen
Turn the Tide on Plastic – binnen
Sun Hung Kai / Scallywag – 109,3 nautische mijlen tot finish
Voorlopig Volvo Ocean Race-klassement na negen etappes
Dongfeng Race Team – 60 punten (finished)
MAPFRE – 59 punten (finished)
Team Brunel – 57 punten (finished)
team AkzoNobel – 48 punten (finished)
Vestas 11th Hour Racing – 36 punten (finished)
SHK / Scallywag – 29 punten (finished)
Turn the Tide on Plastic – 26 punten (verwacht)
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X