MAPFRE winnaar, AkzoNobel tweede en Dongfeng derde in Volvo Ocean In-Port Race in Brazilië

PERSBERICHT
Itajaí (Brazilië) – Op vrijdag 20 april won het Spaanse MAPFRE in Brazilië de Itajaí In-Port Race, waarmee het de koppositie in de In-Port Races Series verstevigt. In de eerste drie rondes van het raceparkoers vochten de Spanjaarden met het Nederlandse team AkzoNobel om de leiding. Uiteindelijk eindigden schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning nipt als tweede, gevolgd door Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord.

foto Pedro Martinez/Volvo Ocean Race
Een grote toeschouwervloot aanschouwde de wedstrijd in 10 knopen zeebries. In het eerste voor-de-windse rak nam MAPFRE de leiding en wist die tot de finish te verdedigen. Met deze zege breiden MAPFRE-schipper Xabi Fernández en zijn team hun voorsprong op Dongfeng Race Team in het totaalklassement van de havenraces verder uit.
“We hadden direct vanaf de start een goede wedstrijd, maar het beslissende moment was dat we AkzoNobel voor de wind konden passeren”, aldus Fernández. “Daarna konden we uitlopen. Het is altijd goed om de serie havenwedstrijden te leiden. In het overall klassement voor de Trophy staan we maar een punt achter Dongfeng. De uitslag van de In-Port Series kan dus belangrijk zijn tegen het einde van de race. Daarom zijn blij met het resultaat van vandaag.”
Team AkzoNobel kwam kort na MAPFRE over de eindstreep, waarmee het de derde plek overall veilig stelt. “Toen we naar de zeilcondities en de wedstrijdbaan van vandaag keken, wisten we dat de start kritisch zou worden. We kwamen prima weg met snelheid”, aldus schipper Simeon Tienpont. “Maar MAPFRE was op dreef. We wachtten op een fout van hen, die ze niet maakten. Ze zeilden de beste race. Wij zijn blij met de tweede plaats.”
Ook Dongfeng Race Team toonde zich tevreden met zijn podiumplek. “We hadden een matige start, maar we maakten gebruik van de fouten van anderen om weer bij de koplopers in de buurt te komen”, zei schipper Charles Caudrelier na afloop. “De rest van de race zeilden we prima, maar er kwamen niet veel kansen meer.”
Turn the Tide on Plastic behaalde zijn beste resultaat in de havenraces tot nog toe. Met de vierde plek van vandaag zijn ze niet langer de hekkensluiter in het algemene klassement.
Team Brunel ging veelbelovend van start, maar ging bij de eerste bovenboei in de fout met de gennaker. Daardoor werd het in plaats van strijden om de leiding, een gevecht met Vestas 11th Hour Racing in de achterhoede.
Team SHK/Scallywag deed niet mee, aangezien de boot nog uit het water is om klaargemaakt te worden voor de achtste etappestart op zondag. Tijdens de schippers persconferentie sprak Scallywag-schipper David Witt geëmotioneerd over het verlies van zijn vriend en teamgenoot John Fisher: “Twaalf jaar geleden begonnen we samen en hij werd altijd als eerste gekozen…Het grootste compliment dat ik John kon maken, is dat hij de beste teamplayer was die ik ooit had gezien. Hij zette iedereen op de eerste plaats. Voor mij was hij mijn beste vriend. Zondag wordt een raar. Dat wordt de eerste keer in twaalf jaar dat ik de zee opga zonder hem.”
“Maar we hebben enorme steun gekregen vanuit de Volvo Ocean Race-familie. Het karakter van de mensen in deze race is gebleken door de wijze waarop we door de andere deelnemers zijn gesteund… Ik weet zeker dat John daar heel trots op zou zijn.”
“Het beste wat we kunnen doen ter nagedachtenis aan John is doorgaan op zondag. Als hij nu achter mij zou staan, zou hij me vertellen dat ik me bijeen moest rapen en door moest gaan. Dat is wat we zondag gaan doen.”
Op zondag 22 april start de achtste etappe van de Volvo Ocean Race, die van het Braziliaanse Itajaí naar Newport, Rhode Island gaat.
Itajaí In-Port Race — Uitslag
MAPFRE – 7 punten
Team AkzoNobel – 6 punten
Dongfeng Race Team – 5 punten
Turn the Tide on Plastic – 4 punten
Team Brunel – 3 punten
Vestas 11th Hour Racing – 2 punten
Team SHK/Scallywag – niet gestart
Huidig klassement Volvo Ocean Race In-Port Race Series
MAPFRE – 44 punten
Dongfeng Race Team – 39 punten
team AkzoNobel – 33 punten
Team Brunel – 29 punten
Vestas 11th Hour Racing – 18 punten
Turn the Tide on Plastic – 15 punten
Sun Hung Kai / Scallywag – 15 punten
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X