Informatie voor de watersporter

Mark Slats klaar met renovatie van zijn klassieke Rustler 36 zeiljacht voor Golden Globe Race in juli

Wassenaar – Drie maanden na zijn wereldrecord oceaanroeien is Mark Slats (41) bijna klaar voor zijn volgende waagstuk. Nu gaat hij rond de wereld zeilen.

Het leven van Mark Slats is momenteel een gekkenhuis. Aan de ene kant zit hij nog volop in de naweeën van zijn indrukwekkende oceaanoversteek, aan de andere kant wacht over ruim twee maanden alweer zijn volgende uitdaging: hij gaat nu niet roeiend solo de wereld rond, maar zeilend. Op 1 juli begint Slats met achttien andere waaghalzen aan de Golden Globe Race 2018, een tocht die naar verwachting ongeveer 250 dagen zal duren.

foto: Golden Globe Race 2018
Zeilschip ‘Maverick’ werd woensdagmorgen na een grondige renovatiebeurt in de ‘Princehaven’ in Wassenaar te water gelaten en op luchtkussens naar dieper water gesleept. In Middelharnis worden de mast en het zeilenplan geplaatst.

De Golden Globe Race start in Les Sables d’Olonne en is een non-stop solo race rond de wereld, een soort van ‘replica’ van de legendarische Sunday Times Golden Globe van 1968, precies 50 jaar geleden.

De maximaal twintig boten tellende vloot zal bestaan uit zeilboten die zoveel mogelijk op het winnende schip Suhaili van Sir Robin Knox Johnston lijken. Alleen serieboten met een lengte tussen 32 en 36 voet, ontworpen vóór 1988, zijnde een langkieler en met aangehangen roer en een minimum gewicht van 6,5 ton mogen aan de race meedoen. Dat komt neer op boten zoals de Tradewind 35, Cape Dory 36, Rustler 36, Westsail 32, Biscay 36, Aries 32 en Bowman 36. Moderne elektronica, zoals satelliettelefoons, is uit den boze en voor positiebepaling zijn alleen originele instrumenten sextant en chronometer toegestaan.


video:Eli van den Broek

Overigens gaat Slats zelf ook boten bouwen voor het zeeroeien. Hij heeft er al één verkocht, aan twee Zwitserse vrouwen. Ze willen in 2019 roeiend de oceaan over. Slats gaat, om ze een beetje wegwijs te maken, morgen een paar uur met ze roeien. Doet hij er ook nog even bij… (Wassenaarders.nl, AD, www.markslats.nl, www.goldengloberace.com, Zeilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht