123 stickers

Medailles voor Nederlandse surfers De Geus, Van Rijsselberge en Laser-zeilster Bouwmeester tijdens Miami World Cup 2015

wc_miami_2015Miami (VS) – De Nederlandse zeilers presteerden over de hele linie goed tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van 2015 in Miami. Naast de medailles voor de windsurfers Dorian van Rijsselberge (goud), en Lillian de Geus (zilver) en het brons voor Marit Bouwmeester is er nog meer goed nieuws te melden. Het Nacra17 team van Mandy Mulder en Coen de Koning eindigde net naast het podium op een vierde plaats. Groeneveld en Krol werden zesde in dezelfde catamaran klasse. De 470 zeilsters Kyranakou en Van Veen scoorden een zesde plaats en in de 49-erFX klasse werden Nina Keijzer en Claire Blom negende.

Laser Radial: brons voor Bouwmeester
In de medalrace hadden slechts drie Laser radial-zeilster kans op het goud. Voorafgaand aan de medalrace werd Marit Bouwmeester op één punt gevolgd door Anne-Marie Rindom (DEN). Evi van Acker (BEL) volgde op slechts twee punten.

Tot halverwege de medalrace had Bouwmeester haar concurrenten achter zich en zeilde ze af op het goud. Maar in het tweede kruisrak ging de Deense naar rechts en de Belgische naar links. Bouwmeester bleef in het midden en dat pakte niet goed uit.

Rindom eindigde in de medalrace als derde, Van Acker als vijfde en Bouwmeester als zevende. Einduitslag: het goud naar Denemarken, zilver naar België en Bouwmeester gaat naar huis met het brons.

Marit Bouwmeester zei na afloop: “Ik ben tevreden met de goede serie deze week. De medalrace was heel spannend. In het laatste kruisrak gaf ik mijn voorsprong op mijn beide concurrenten uit handen. Daar baal ik echt van. Mijn achtervolgers gingen elk een andere kant op. Ik werd daardoor teveel afgeleid. Ja, ik kan ze niet allebei verdedigen en ik bleef in het midden en zeilde niet meer mijn eigen race.”

Nacra: “Het loont om in ons te investeren”
Stuurvrouw Mandy Mulder in de Nacra17 was heel tevreden. “Ik ben blij met deze vierde plaats. We stonden onder druk na het WK 2014. De prestaties waren slecht. De vraag was of we nog wel ondersteuning zouden krijgen. Hiermee hebben gelukkig bewezen dat het loont om in ons te investeren.

Recent hebben we een iets kleinere wedstrijd gewonnen met licht weer en deze week met heel veel wind. We hebben veel bijgeleerd en gaan nu een stuk harder. We worden echt allround.”

49erFX: Keijzer / Blom aan de leiding in nationale selectie
Claire Blom en Nina Keijzer zijn in december 2014 op eigen benen verder gegaan buiten de kernploeg met ondersteuning van sponsor Magic Marine. Ze nemen het in de nationale selectie op tegen het team van Delta Lloyd Kernploeg met Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Keijzer en Blom scoorden in de medalrace een zesde plaats en eindigen daarmee op een negende plaats in het eindklassement. Hun tegenstanders bleven op de 17de plaats steken. In de nationale selectie staat het team van Keijzer en Blom nu acht punten voor. De beslissing valt in Palma de Mallorca tijdens de Sofia Cup.

Claire Blom reageerde na afloop: “Het was een moeilijk evenement voor ons. We zeilen nu zo’n zes maanden intensief samen deze boot. In die tijd hebben we eigenlijk geen wedstijden gezeild in grote velden. Het is toch heel anders met 40 boten om je heen. Je moet de goede keuzes maken. We maken nog teveel domme fouten tactisch gezien. Maar we zijn heel tevreden met het resultaat. We gaan hard, zeilen slim voor de wind en we hebben de boot goed onder controle. En we hebben nu een voorsprong in de nationale selectie. Dat is ook fijn.”

470 vrouwen: Next nationale selectie
In de 470 klasse scoorde het team van Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen het beste resultaat. In de medalrace scoorde het duo een vijfde plaats en eindigde daarmee op een zesde plaats.

Hun tegenstanders en trainingspartners, Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens, eindigden op een 13de plaats. Dit was de eerste grote wedstrijd voor beide 470 teams na het WK 2014.

Beide teams maken nog aanspraak op het ene ticket naar de Olympische spelen van Rio de Janeiro. De nationale selectie wordt bepaald aan de hand van het beste opgetelde resultaat van de Sofia Cup (28 mrt – 7 april) en de wereldbekerwedstrijd in Hyeres (20-26 april).

Tevreden over de hele linie
Serge Kats, manager van de afdeling topsport was ter plekke, onder andere als vervanger van hoofdcoach Ian Ainslie.

Kats gaf de volgende analyse: “Over de hele linie genomen zijn we tevreden. De meeste zeilers hebben heel intensief getraind afgelopen periode en dit was geen piekevenement voor de meesten. We zijn blij met de vorm en prestaties van Dorian. Met de goede prestaties van Marit. Heel tevreden over de progressie van de twee Nacra teams en dat die nu twee evenementen goed gepresteerd hebben. Geweldig ook dat Lilian de Geus goed blijft presteren. Dat is een grote winst. De 470 kan ik niet zo heel veel over zeggen na hun eerste grote wedstrijd na lange tijd. De 49erFX een goed resultaat van Nina Keijzer en Claire Blom. Het wordt heel spannend tijdens de Sofia Cup.” (Watersportverbond)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X