Informatie voor de watersporter

Meilhat (SMA) kan met een kapot kielsysteem er niet aan ontkomen de negende opgever in de Vendée Globe te worden

SMA in betere tijden en de gescheurde cylinder...  Foto: Vincent Curutchet / DPPI / Meilhat / Vendée Globe
SMA in betere tijden en de gescheurde cylinder… Foto: Vincent Curutchet / DPPI / Meilhat / Vendée Globe
Parijs – Wie de actuele kaart van de Vendée Globe-deelnemers oproept, ziet mogelijk tot zijn verbazing Paul Meilhat (SMA) – nu nog in zevende positie – haaks op de koers naar het noorden varen. En dit al sinds twee dagen, terwijl hij daarvoor op een derde plaats lag. Meilhat kampt met een kapot kielsysteem door een gescheurde cylinder, juist in het meest verlaten deel van de wereld.

De huidige koers is de enige verantwoorde koers, die zijn boot overeind houdt en naar rustiger water kan brengen of naar een bereikbare haven, waar een reparatie zou kunnen plaatsvinden. Zou kunnen, want een nieuwe custom cylinder van 90 kilo is ‘niet op voorraad’ en je moet ‘m ook nog ter plekke zien te krijgen.

Terug scherp aan de wind opkruisen naar Nieuw-Zeeland is juist de koers, waarop de kiel het ‘t meest te verduren zou hebben. Polynésie is ook een optie, maar daar zijn de technische faciliteiten minder dan in Nieuw-Zeeland. De afstanden zijn groot, Meilhat heeft nog even de tijd om na te denken, wat hij doet. Wel wordt intussen steeds duidelijker dat hij er vast niet aan zal ontkomen, de negende deelnemer te worden die zich officieel moet terugtrekken uit de wedstrijd. (Nauticlink, Vendée Globe, live posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht