Informatie voor de watersporter

Mercury Racing lanceert krachtig nieuw Supercharged V8 500R-model

Ongekend vermogen en koppel in combinatie met geavanceerde technologie en een stoer ontwerp.

Mercury Racing elevates outboard engine power and technology with the introduction of the Mercury Racing V8 500R model. This supercharged 500hp V8 outboard was created for no-compromise owners of the fastest luxury sport boats. The 500R introduces a host of new components engineered to complement the raw power produced by this engine and the challenging demands of extreme-performance boating.

“De 500R is in staat om meer dan 500 pk te leveren in allerlei verschillende omstandigheden en weegt slechts 326 kg. Dit is de nieuwe standaard voor de vermogensdichtheid van buitenboordmotoren”, aldus Stuart Halley, algemeen directeur van Mercury Racing. ” Deze motor biedt een enorme power in het midden toerengebied en trekt met een onverbiddelijke kracht door tot volgas. Dit is de meest spannende productie-buitenboordmotor die ooit uit de Mercury Racing ooit heeft ontwikkeld.

De 500R levert een vermogen van maar liefst meer dan 500 pk. Dat is 50 pk meer met bovendien nog eens 10 procent meer koppel dan het 450R-model in de productlijn van Mercury Racing. Zijn 4,6-liter V8 FourStroke-kop wordt aangedreven door een exclusieve supercharger van Mercury Racing. De motor is ontworpen voorstandaard brandstof.

Met een geheel nieuwe tandwielkast met een diameter van 5,9″ diameter (15 cm), verkrijgbaar in R-Drive en R-Drive Sport configuraties, brengt de 500R het vermogen efficiënt over op het water terwijl hij uitstekende duurzaamheid, rijeigenschappen en koeling levert.. De 500R is beschikbaar in vier lengtes: 20″, 25″, 30″ en 35″ – voor elke toepassing met één of meerdere motoren. De 26-inch center-to-center montage-afstand op spiegels op meerdere motoren. Zo kun je de motoren probleemloos monteren op nieuwe boten of vervangen op bestaande boten.

Sterk motorblok
De drijfstangen, aslagers en zuigers zijn versterkt om de hogere verbrandingsdruk en een hoger toerental van 6600 RPM aan te kunnen. Een nieuw vliegwiel met lage inertie zorgt ervoor dat het toerental van de motor sneller stijgt en uw boot dus sneller accelereert.  
De druk van de compressor neemt hierbij toe met 26%. Om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar luchtstroom heeft de 500R een nieuwe demper met een grotere inlaat. De diameter van het gasklephuis is 15% langer en de vorm van de inlaat van de compressor is aangepast voor een betere doorstroming. Wat betreft de warmtewisselaar zijn de dichtheid van de koelvin en het stromingspatroon verbeterd met het oog op de efficiëntie.

Vocht compensatie technologie
Om goede prestaties in allerlei verschillende weersomstandigheden te kunnen garanderen, is de 500R-buitenboordmotor uitgerust met een nieuwe sensor in de inlaatdemper. Die meet de vochtigheidsgraad van de binnenkomende lucht. Hierdoor kan de motor-ECM de waargenomen vochtigheid combineren met gegevens over de luchtdruk en -temperatuur, om het ideale ontstekingsmoment te bepalen voor de betreffende omstandigheden. Dit is de eerste keer dat vocht compensatie technologie wordt toegepast op een scheepsmotor. Daardoor is het mogelijk de meest krachtige kalibratie te hanteren, waardoor de motor onder vrijwel alle omstandigheden optimaal presteert. Booteigenaren zullen een aanzienlijke vermogenswinst merken in moeilijke, vochtige omstandigheden, met tot 30 pk meer dan beschikbaar zou zijn zonder vochtcompensatie.

Nieuw Middensectie: Advanced Racing Core
De 500R is het eerste Mercury Racing-product met de exclusieve Advanced Racing Core (ARC), een nieuw middensectie dat duurzamer is en beter presteert. Een sterkere, opnieuw ontworpen spiegelplaat kan drie centimeter verticaal worden verplaatst dankzij zeven bevestigingsgaten. Een verbeterd trimsysteem met twee hydraulische zuigerstangen en twee nieuwe aandrijfstangen voor meer trimkracht onder volle belasting, en een snellere trim afstelling. Dit maakt een zeer nauwkeurigere trimafstelling mogelijk bij hoge snelheden. Nauwkeurig gemonteerde zwaar uitgevoerde geleideplaten en stijvere motorsteunen zijn ingesteld voor de stabiliteit van de motor en voor een gemakkelijkere hantering bij hoge snelheid.  

De hydraulische stuurbekrachtiging van Mercury levert meer stuurkracht. Ter ondersteuning van dit verhoogde stuurkoppel, zijn een nieuw ontworpen stuurarm, roestvrijstalen stuurbuis en stuurcilinder inbegrepen.   Een optionele koppelstang steun achteraan, verwerkt in het ARC, biedt een sterk, ultralicht bevestigingspunt voor sturen met uiterste precisie op catamarans en andere ultrasnelle toepassingen.   

Introductie van de R-Drive
Mercury Racing heeft speciaal voor de 500R-buitenboordmotor een geheel nieuwe versnellingsbak ontworpen. De R-Drive is verkrijgbaar in twee versies voor uiteenlopende toepassingen, en beide versies hebben een halvemaanvormige voorrand en een torpedo met lang profiel die hydrodynamisch is afgestemd op hoge snelheden. Het nieuwe 5,9-inch onderwaterhuis is geschikt voor schroeven met een diameter tot 17 inch.  

Het R-Drive onderwaterhuis, zowel de basis- als de sportvariant, is ontworpen met laagwaterinnames, een torpedovorm die is ontworpen om prestaties te leveren zowel onder water, half onder, half boven water en volledig boven water, en een tandwieloverbrenging 1,60:1.   Een nieuwe tussenliggende sproeiplaat vermindert de weerstand bij onderwater en overgangstoepassingen. Een afhankelijk van de toepassing instelbare neuskegel maakt het mogelijk de koelwaterstroom voor specifieke boottoepassingen te optimaliseren. De neuskegels zijn verkrijgbaar in twee basisvormen – een voor onderwater- en overgangstoepassingen met verschillende typen waterinlaatopeningen, en een andere die gevormd is om volledig boven water te draaien op ultrasnelle boten.  

De basisversie van de R-Drive is ontworpen voor goede prestaties bij onderwater- en overgangstoepassingen op boten die snelheden kunnen bereiken tussen de tussen 135 en de 160 km per uur. Veel snelle consoleboten vallen in deze categorie en zullen baat hebben bij dit ontwerp. De scheg van het onderwaterhuis van de R-Drive heeft een standaardlengte en een zeer efficiënte parabolische dwarsdoorsnedevorm. Die wordt aangeboden met linkse of rechtse ronding om de stuurkracht te balanceren met standaard en tegen de contraroterenede schroeven.


De R-Drive Sport-versie is geoptimaliseerd voor toepassingen met ultrahoge snelheden, voornamelijk krachtige catamarans en consoleboten die regelmatig snelheden van meer dan 160 km per uur bereiken. Hij heeft een langere scheg dan de basisversie van de R-Drive, waardoor hij nog beter te besturen is en volledig boven het water uit kan komen op de hoge montageposities die wenselijk zijn voor veel van de snelste onderwaterschepen. De scheg van de R-Drive Sport heeft een wigvorm van de voor- tot de achterrand en is verkrijgbaar zonder ronding, of met een rechtse ronding voor boten met één motor. De R-Drive Sport-variant is uitgerust met een schroefas van een ultrasterke roestvrije staallegering uit de ruimtevaart, vergelijkbaar met het materiaal dat wordt gebruikt voor de M6- en M8-schroefassen van Mercury Racing. Deze legering werd speciaal gekozen om beter bestand te zijn tegen de trillingsbelasting die optreedt bij het laden en lossen van een scheepsschroef.    

TECH
Het 500R-model is voorzien van technologieoplossingen van Mercury Racing die ontworpen zijn voor een optimale ervaring op het water, waaronder de precisie van Digital Throttle and Shift (DTS) met beschikbare Mercury Racing Digital Zero Effort-bediening. Adaptive Speed Control zorgt voor een stabiel toerental bij wisselend gewicht van lading of draaimanoeuvres. Zo bestuur je de boot met meer gemak. De 500R ondersteunt alle technologieën van Mercury SmartCraft, waaronder het controlesysteem Engine Guardian en VesselView displays met meerdere functies.  

Kleuropties
Drie kleuropties worden aangeboden bij de Mercury Racing 500R: Phantom Black of Cold Fusion White, afgewerkt met grafische elementen van Mercury Racing en een trim in Devil Eye Red. Voor booteigenaren die de hun 500R zelf willen decoreren, is deze ook verkrijgbaar als “lakklaar” in Phantom Black, zonder aangebrachte grafische elementen of een trim-paneel. Grafische elementen en een deklaag zijn inbegrepen en kunnen na het beschilderen worden aangebracht.  

Voor meer informatie: mercurymarine.com (Engels)

Foto: Mercury Marine

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht