Informatie voor de watersporter

Met de tentoonstelling ‘Benader Veere vanaf het water’ verbindt de kunst het verleden met het heden van de kleine Zeeuwse stad

PERSBERICHT

maritime_art_design
Boven: Oude werf Veere (Paul Determeijer) Onder: ‘Lente in Veere. Look a Like Dirk Koets van Peter de Rijcke’

Veere – De Stad Veere wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis. Over de stad die omstreeks 1280 de stadsrechten verwierf staat opgetekend dat zij in de 15e eeuw uitgroeide tot (inter) nationale handelsstad. Telgen van koningshuizen en keizer Napoleon verbleven er. En, vanuit de Schotse koningshuisrelatie is ook nu nog de Nederlandse Koning(in), Markiez(in) van Veere. Ondanks de aantrekkingskracht van hoge kringen groeide Veere qua omvang en inwonersaantal nooit boven de middelmaat uit.
Het is dan ook opmerkelijk dat de stad op cultureel gebied vrijwel zijn hele geschiedenis, uitgezonderd de Napoleontische periode, een opvallende rol speelde. In de culturele bloeiperiode vanaf 1850 groeide Veere uit tot kunstenaarskolonie. De Schotse huizen speelden daarin een belangrijke rol. De hoeveelheid Veerse schilderijen in bezit van Museum Schotse Huizen zijn er nog altijd stille getuige van dat veel gekende kunstenaars tussen 1870-1970 de Veerse haven binnenvoeren om daarna de vissersstad Veere op canvas vast te leggen. Maar tijden veranderen.
Nadat in 1968 de laatste vissersboot de haven van Veere verliet onderging de bedrijvigheid en functie van het Veerse een metamorfose. Het werd een haven waar plezierjachten en hun eigenaars in de luwte liggen. Een stad waar je in de rustieke straatjes wandelaars aantreft op zoek naar nostalgische sferen. De havenkade veranderde van loskade tot uitnodigend terras waar, zij die met de fiets of auto naar Veere komen, met nieuwsgierige blikken het leven aan boord aanschouwen. En, omdat de tijd zijn werk deed organiseerde Maritime Art & Design Middelburg met 15 kunstenaars een kunst-update van deze kleine stad.
Sinds september 2012 hebben 15 kunstenaars, waaronder 3 Zeeuwse, hun indrukken over de huidige status van Veere vastgelegd in olieverfschilderijen, aquarellen, etsen, tekeningen, beeldhouwwerken en sculpturen. Het levert een boeiende verzameling van eigentijdse kunst waarin de oude tijd met de nieuwe wordt verbonden. Sterker nog. De huidige verbeelding toont het Veerse vanuit hetzelfde perspectief als dat van de oude meesters. En dat niet alleen! Bijzonder onderdeel van de expositie ‘Benader Veere vanaf het water’ zijn authentieke afbeeldingen uit de periode dat in Veere watervliegtuigen werden gebouwd.
De expositie staat geagendeerd van 24 mei t/m 7 juli 2013 en wordt gehouden in de Grote Kerk Veere
Openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur (zondag & maandag sluiting 15.30 uur)
De opbrengst uit deze expositie wordt, na aftrek van kosten, besteed aan de organisatie van vernieuwende maritieme kunstprojecten.
Meer informatie Dimp Nelemans: info@maritime-art-design.nl (www.gallerymaritime.nl, www.maritime-art-design.nl volgt)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht