Informatie voor de watersporter

Moderne pontjesbaas vaart met 40 kilometer per uur over de Waal… ,,Kicken is dat!”

ZALTBOMMEL – Wie deze zomer meevaart met de snelle pont tussen Zaltbommel en Slot Loevestein, kan zomaar schipper Thomas Roeland achter roer en gashendel aantreffen. ,,Met een boot vol blije mensen met 40 kilometer per uur over de Waal. ,,Kicken is dat!”

Zoveel pontjes als vroeger zijn er allang niet meer. Op veel plaatsen maakte de aanleg van een brug een abrupt einde aan de verbinding over de rivier. Daar herinneren alleen namen als Veerdam, Veerstoep en Het Oude Veerhuis nog aan het bootje dat er ooit met regelmaat aanlegde.

De ouderwetse veerman wordt herinnerd als een oude baas die keer op keer behendig het touw om de bolder wist te gooien en altijd in was voor een praatje met zijn vaste klanten. Tegelijk ziet men zijn beroep als suf, saai en geestdodend. Altijd maar op en neer, hetzelfde stukje.

Thomas Roeland (34) voldoet in geen enkel opzicht aan het geschetste beeld, al werkt hij in de traditie van de pontjesbaas. Sinds eind 2016 is hij schipper bij Riveer, een eigentijdse veerdienst die beschikt over een moderne vloot, een kleine veertig man personeel in dienst heeft en hoofdzakelijk actief is op het riviertraject tussen Brakel en Werkendam. Op het terras van het havenkantoor in Gorinchem, naast de sluis die Linge en Merwede verbindt, doet hij zijn verhaal. (Brabants Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht