Informatie voor de watersporter

Mooie tentoonstelling over navigeren en zeekaarten voor families met watersporters in Maritiem Museum Rotterdam

PERSBERICHT
Rotterdam – De opening van de familietentoonstelling ‘Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator’ afgelopen zondag was een feestelijk startsein voor de herftvakantie in het Maritiem Museum Rotterdam. Acteur Jack Wouterse en navigatiespecialist Wouter Heijveld bonden de strijd aan tegen bezoekers in een GPS-battle rondom de Leuvehaven, kinderen konden zelf kompassen maken, de wereld puzzelen in 3D, pannenkoeken versieren en hun eigen koers uitzetten op zee. In de herfstvakantie doet het Matitiem Museum Rotterdam deze activiteiten nog eens dunnetjes over voor zijn jonge bezoekers.
Zelf aan de slag
Van 16 tot en met 30 oktober kunnen kinderen de hele dag de wereld puzzelen en tekenen van 2D naar 3D en ontdekken hoe lastig het is om van een bolle vorm een plat vlak te maken. Op dinsdag 18 en donderdag 20 oktober mogen kinderen pannenkoeken versieren en op woensdag 19 oktober zetten zij hun eigen koers uit op zee met een zelfgemaakt kompas. Elke zondag gedurende de looptijd van de tentoonstelling is in de expositie een ‘globetrotter’ te vinden. Vanuit zijn helpdesk leert hij kinderen hoe een kompas werkt, hoe je sterretjes schiet en fluistert hij ze extra weetjes in over navigeren op zee om het thuisfront mee te imponeren.
Hoe vind je de weg op zee?
Hoe vind je de weg op zee? Zonder goede wereldkaart kun je dat wel schudden. Het maken van zo’n kaart is echter knap ingewikkeld. Probeer onze ronde aardbol maar eens op een platte wereldkaart weer te geven? De oplossing van de 16de eeuwse cartograaf Mercator werd wereldberoemd. Zijn weergave van de wereld zorgde ervoor dat zeelieden hun koers met een rechte lijn op een zeekaart konden uitstippelen. In de familietentoonstelling ‘Recht zo die gaat!’ in het Maritiem Museum Rotterdam ontdekken bezoekers alles over navigeren op zee met én zonder de kaart van Mercator. Historische kaarten, lachspiegels en filmpjes met acteur Jack Wouterse helpen je daarbij, maar bezoekers gaan ook zelf aan de slag met globes, zeekaarten, verrekijkers, kompassen, de sterrenhemel en moderne navigatiemiddelen als satellieten en GPS. Het enige exemplaar van Mercators wereldkaart in atlasvorm en zijn globe zijn in de tentoonstelling te bewonderen.
‘Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator’ is te zien tot en met 8 september 2013.
Meer informatie www.maritiemmuseum.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht