123 stickers

Morgen beginnen heel verschillende zeilers aan de 3542 mijl van de ‘leukste race in de vier jaar’: de Route du Rhum

Saint Malo – Morgen, zondag 4 november is het zover: de Route de Rhum gaat van start. 123 schippers hebben 3.542 mijl voor de boeg. Van Bretagne naar Guadeloupe. De zeilers die deelnemen aan de non-stop solo-zeilwedstrijd staan in de startblokken. Onder hen een aantal zeer bekenden binnen de zeilsport, zoals Sam Davies en Alex Thomson.

Saint-Malo, startplaats van de ‘Route Du Rhum Destination Guadeloupe’ . Het race village twee dagen voor vertrek. (foto Yvan Zedda / Rte du Rhum)

Eens in de vier jaar wordt de race, die op de Atlantische Oceaan wordt uitgevochten, gehouden. Dit jaar voor de veertigste keer. De IMOCA’s, Ultime trimarans, de concurrerende Class40, de Multi-50 multihull-klasse en een ‘Rhum’-klasse die bestaat uit amateur-deelnemers verdeeld in multihulls en monohulls zullen vanaf morgen het blauwe water oversteken.

Het huidige record, gevestigd in 2014, staat op naam van de Franse zeiler Loïck Peyron. Hij deed er zeven dagen, vijftien uur, acht minuten en tweeëndertig seconden over. Als men bekijkt welke grote zeilers er aan deze editie meedoen, dan bestaat de kans dat het record wordt verbroken. (Zeilen, www.routedurhum.com)