Informatie voor de watersporter

Motorstoring meest voorkomende probleem op het water

Vooral nieuwe watersporters vaak onvoldoende voorbereid.

Motorstoring – vaak veroorzaakt door vervuilde brandstof – voert de top vijf aan van meest voorkomende problemen op het water. Daarna volgen problemen met tuigage, elektra, gas of accu. Dat blijkt uit een rondgang langs onderhoud- en reparatiebedrijven die zijn aangesloten bij HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie.

Nu het mooie weer aanhoudt en het watersportseizoen is losgebarsten, wordt het drukker op het water. HISWA-RECRON benadrukt het belang van veiligheid. Behalve het kennen van de vaarregels, moeten watersporters er ook voor zorgen dat hun boot technisch in orde is. “Onze aangesloten jachtservicebedrijven zien dat veel problemen op het water worden veroorzaakt door slecht of nalatig onderhoud aan de boot. Met stip op één staan de tanks met vervuilde diesel of benzine. Dat levert gegarandeerd een motorstoring op. Maar ook technische mankementen in de gasinstallatie of daaraan verbonden verbruikers met brand of ontploffing tot gevolg, komen in de praktijk voor”, zegt Michaël Steenhoff, manager jachtbouw en jachtservice bij HISWA-RECRON.

Veilig het water op 
Om gevaar te voorkomen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Vooral bij de vele nieuwe watersporters die er sinds de coronapandemie zijn bijgekomen, wil het nog wel eens mis gaan.

Ronald van Enkhuizen van Gebroeders van Enkhuizen: “Zij zijn soms nog wat onervaren en stappen niet goed voorbereid hun boot op. Een boot is nu eenmaal een technisch product dus laat in elk geval jaarlijks een grote onderhoudsbeurt uitvoeren. Dan komen eventuele gebreken of onveilige situaties naar boven. En als mensen twijfelen: schakel een HISWA Erkend Bedrijf in. Dat weet waar je op moet letten.”

HISWA-RECRON adviseert watersporters om controles te laten uitvoeren door een HISWA Erkend Bedrijf. Dat zijn gecertificeerde bedrijven die werken met gestandaardiseerde checklists voor bijvoorbeeld gas, elektra en tuigage. Alle HISWA Erkende Bedrijven staan op www.hiswa.nl.

Voor meer informatie: hiswa.nl

Foto: Suzuki Marine

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht