Na ruwe eerste dagen nogal wat averij en ook een omgeslagen Multi50 trimaran in Transat Jacques Vabre

arkema_aquitaine
foto: Transat Jacques Vabre

Le Havre (F) – De double handed Transat Jacques Vabre van Frankrijk naar Brazilië staat in het teken van verschillende boten, die een technische tussenstop moeten  maken in Spanja, Madeira, Brest of Portugal, een verstaging hebben gebroken of zelfs zijn omgeslagen zoals de Arkema-Région Aquitaine uit de Multi50 klasse.

De trimaran onder gennaker sloeg zo’n 200 mijl ten westen van Lissabon om bij een gemiddelde van 12 tot 18 knopen wind. Waarschijnlijk net door de verkeerde vlaag op de verkeerde golf.  Schipper Mayeul Riffet via z’n Iridium telefoon: “De boot begon te loeven, beide zwaarden kwamen uit het water en in drie seconden was het gedaan..” Riffet zat opgesloten in de boot; zijn co-schipper Lalou Roucayrol heeft hem daar via een vluchtluik kunnen vergezellen en beiden lijken voorlopig in veiligheid. Intussen hebben de twee drenkelingen de gebroken mast losgesneden van de rompen en een beetje eten en elektra kunnen organiseren in hun gekapseisde romp. Vanuit Lissabon is een sleepboot onderweg, die daar morgen zal aankomen. Dan zal bekeken worden of de boot eerst recht gedraaid kan worden, in plaats deze op z’n kop te slepen. Bij het laatste is het risico op alsnog totaal verlies veel groter.

Het was Yann Eliès (co-skipper van FenêtréA Cardinal) die op nog geen halve mijl van de ongeluks-trimaran voer die de wedstrijdleiding als eerste heeft ingelicht, nadat hij van de omgeslagen schippers had gehoord, dat zij in veiligheid waren en de FenêtréA Cardinal kon doorvaren. (Nauticlink, Transat Jacques Vabre en live)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X