Navigator van op rif gelopen Volvo Ocean racer Wouter Verbraak: ‘De angst ben ik gelukkig kwijt’

Oslo (N) – ‘De dag dat wij op het rif klapten was ik zo’n twaalf uur wakker geweest. Drie uur op, drie uur af is een goed ritme in de Volvo Ocean Race. We kampten met de uitlopers van een tropische cycloon. Samen met de schipper was ik al dagen aan het puzzelen hoe we de boot heel konden houden maar ook de voordelen van de storm konden pakken.’

Wouter 
Verbraak (41) ruim twee jaar later: ‘Inmiddels kan ik er grappen over maken. Maar het zit altijd in mijn achterhoofd hoeveel geluk we hebben gehad dat we nog leven. Voor mij is er een groot verschil tussen avontuur en extreme sport. Bij avontuur wacht je af wat er gebeurt, als sporter anticipeer je en heb je opties klaar om te reageren op wat er kan gebeuren. Van die voorbereiding ben ik me nog bewuster geworden. De angst ben ik gelukkig kwijtgeraakt, maar de onbevangenheid is minder.’ (Financieel Dagblad)