Informatie voor de watersporter

Nederlands bekendste zeezeiler aller tijden Conny van Rietschoten op 87-jarige leeftijd overleden

Almancil (Portugal) – Dinsdagochtend is de bekendste Nederlandse zeiler Conny van Rietschoten na een beroerte overleden. Hij verdiende zijn faam en roem door als schipper met de bemanning van de jachten Flyer en Flyer II zowel in 1978 als in 1982 de Whitbread Round the World Race te winnen. Conny van Rietschoten is 87 jaar geworden.

Van Rietschoten werd geboren op 23 maart 1926 in Rotterdam. Hij bouwde eerst zijn fortuin op met het familiebedrijf Van Rietschoten & Houwens, een technische onderneming, voordat hij op zoek ging naar een nieuwe uitdaging.

Het succes van zijn zakelijke aanpak gaf hem ook internationaal de reputatie de zeilsport op een hoger plan te hebben gebracht. Ook voor Bouwe Bekking schipper van Team Brunel, de Nederlandse deelnemer aan de komende Volvo Ocean Race, is Van Rietschoten naar eigen zeggen een voorbeeld: “Hij onderscheidde zich met name als een teamplayer, die wist te delegeren. Conny heeft door middel van zijn prachtige documentaires iedereen kunnen laten zien dat oceaanzeilen meer dan alleen topsport is: teamwork, ontberingen, uithoudingsvermogen, natuurkrachten en sportiviteit zijn dagelijks aan de orde.”

“Ik weet niet hoeveel keren ik de Flyer video’s heb bekeken. Maar daar is mijn droom en het doel ontstaan om een keer rond de wereld te zeilen in deze fantastische race. Zijn overwinningen hebben er ook toe geleid dat bijna in elke editie van race er een Nederlands team aan de start is verschenen. De race was in Conny’s hart. Kort na de bekendmaking dat TeamBrunel aan de komende Volvo Ocean Race zou deelnemen, ontvingen we een sms van hem. Dank aan de Flying Dutchman die zo’n gigantische inspiratiebron is geweest, niet alleen voor mij, maar ook voor vele anderen. Vaarwel Conny.”

Voor de tweede campagne op de Flyer II rekruteerde de visionaire Van Rietschoten professionals uit de hele wereld, in plaats van met amateurs te zeilen. Hij nam opkomende sterren als de Nieuw-Zeelandse Grant Dalton en Joey Allen aan boord.

Opnieuw toonde de toen 55-jarige Van Rietschoten zich een sterke concurrent. In feite zeer sterk: ondanks dat hij midden op de Zuidelijke Oceaan een hartaanval kreeg, bezwoer de schipper zijn bemanning dit geheim te houden. Hij wilde zelfs niet dat de meezeilende arts advies zou vragen aan een cardioloog op het concurrerende jacht Ceramco.

“De Nieuw-Zeelanders ademden in onze nek,” zei hij. “Als ze hadden geweten dat ik een gezondheidsprobleem had, dan zouden ze hun boot nog harder hebben gepusht.”

“De dichtstbijzijnde haven was tien dagen weg en de kritieke fase is altijd de eerste 24-36 uur. Als je op zee sterft, krijg je een zeemansgraf. Misschien zou die Ceramco bemanning mij dan voorbij hebben zien drijven.”

“Ik was vastbesloten, dat dat het enige zou zijn dat ze van de Flyer hierover zouden zien of horen!”

Van Rietschoten is nog steeds de enige schipper die twee edities van de huidige Volvo Ocean Race race op zijn naam schreef. Een record dat tot op de dag van vandaag staat. Bovendien is Van Rietschoten de eerste schipper die zowel op line honours als gecorrigeerde tijd won. Hij is tevens tot op vandaag de enige Nederlandse schipper die de race heeft gewonnen.

Het wekt dan ook geen verbazing, dat de hoogste onderscheiding in de Nederlandse zeilsport naar deze zeiler is genoemd. Cornelis van Rietschoten, zoals zijn officiële naam luidde, leefde de afgelopen jaren steeds meer teruggetrokken in zijn huis in Portugal. (Nauticlink, Volvo Ocean RaceWatersportverbond, De Telegraaf Vaarkrant, NOS, De Volkskrant, AD, NRC, 191213 – AD, Zeilen, Condoleanceregister, www.vanrietschotentrofee.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht