Informatie voor de watersporter

Nederlands jacht Hawkeye wint wegens zwakke wind ingekorte Antwerp Race 2011

Antwerpen – De Hawkeye van de Nederlander Rob Reigwein gleed als eerste door de finishlijn van de 24Ste Huysman Antwerp race na 5 uur, 48 minuten en 43 seconden intensief varen. Niet alleen was dit de bekroning van een lange dag laveren op de Schelde, maar het net geen veertien meter lange zeiljacht gaf ook het nakijken aan de snellere boten, die voor hem in Terneuzen waren gestart. Uit die startgroep ging alle eer naar de sportboten. De open racemachientjes profiteerden door hun kleine waterverplaatsing van het lichte weer.

Zwakke zuidoostenwind remt de Huysman Antwerp Race af
225 zeiljachten startten zaterdag zowel in Breskens als in Terneuzen in het jaarlijkse massa zeilevenement de Huysman Antwerp Race. De grotere, snellere jachten krijgen hierdoor meer zeemijlen af te leggen dan de kleinere, afgezien van het wedstrijdniveau van zowel boot, uitrusting als bemanning. De wel erg lichte wind verplichtte alle jachten het hele grillige traject te laveren. Omdat er een risico was dat de laatste helft van de vloot de finish niet tijdig zou halen, besloot men de race in te korten. Er werd een finishlijn net voor de Boudewijn- en de Van Cauwelaertsluizen gelegd.

De in de IRC 1 klasse ingeschreven Hawkeye passeerde daar het comitéschip als absolute eerste en schrijft dus zowel de zg. line hounours als de overwinning zin zijn klasse op zijn naam. Tweede werd de sportboot Evolution Sails, gestuurd door de Nederlander Alfred van Rijckevorsel, anderhalve minuut na de Hawkeye. Derde die aantikte werd de Café Racer, alweer een sportboot, maar deze keer onder Belgische vlag. Die volgde vier minuten na zijn klassegenoot waarmee hij samen om 10.30 in Terneuzen gestart was.

Wind is uw vriend
De erg matige twee Beaufort uit zuidoostelijke richtingen deed de hele vloot van 225 jachten urenlang laveren over de Schelde. Al van s’ochtends was duidelijk dat er geen snelheidsrecord zou inzitten. En zeker niet toen bleek dat de finish maar beter stroomafwaarts werd verschoven. De organisatie slaagde er in om, samen met de scheepvaartautoriteiten van Nederland en België, de vloot uit de weg te houden van het drukke beroeps- vrachtverkeer.

“Het is een uitzonderlijke confrontatie geworden”, zegt Christopher Van den Haute die in de sterkte IRC 2 klasse het Nederlandse overwicht wist e counteren met een derde plaats. “We hebben hard gewerkt, hoewel we gewend zijn dat er in een race meer val zeilen moet gewisseld worden. Het was de kwestie van rustig te blijven maar ook uit te kijken waar we het voordeel van de vloedstroom konden meepikken. Door de toepassing van de handicapfactor zijn we in het eindklassement op de derde plek terecht gekomen met één seconde verschil op de tweede. Je vraagt je dan af waar die ene seconde zit die het onderscheid heeft gemaakt op vijf uur varen. “ De Belgen wonen in vier van de elf klassementen eerste plaatsen. Toch maar goed dat de race werd ingekort: de Foxtrot uit de CR ¾ klasse finishte als laatste om 18u.11 u na 7 uur 26 minuten varen.

Waterspektakel
Omdat de finishlijn stroomafwaarts was verlegd was er ook geen zeilspektakel voor de Rede van Antwerpen. Toch was het invaren van de heropende Kattendijksluis een groots moment. De eerste keer dat de oudste sluis van Antwerpen opnieuw zoveel schepen te verwerken kreeg.  (Antwerp Race, ‘Twee jachten vast tijdens Antwerp Race’ – KNRM)