Informatie voor de watersporter
100 voeter Comanche

Nederlands tintje aan eerste Oceaanrace van 2022

Als we toch die kant op gaan, dan racen we toch? Dat is ongeveer de gedachte achter de Transatlantic Race, een aanbrengrace voor het Caribisch wedstrijdseizoen. Dus startte op 8 januari 2022 de achtste editie van deze transat. Een vloot van 55 schepen, variërend van maxi’s en snelle multihulls, tot 32 voets zeiljachten zeilt de 3000 mijl lange wedstrijd over de Noord Atlantische Oceaan. 


Multi

Zoals verwacht nemen de multihulls de leiding. De groep met Powerplay, Argo en Masserati is inmiddels ruim over de helft en heeft nog 1100 mijl te gaan. Met een daggemiddelde van boven de 300 mijl kunnen ze nog voor maandag binnen zijn. Op dit moment ligt de MOD 70 Powerplay op line honours. Daarachter varen de monohulls.

Booth en Bekking

Voorop vaart de zeer snelle Comanche, geschipperd door niemand minder dan Mitch Booth. Deze oud Olympisch catamaranzeiler ging maar liefst vier keer naar de Spelen. Nu is hij verantwoordelijk voor deze honderdvoeter die met een breedte van 8 meter de bijnaam ‘vliegdekschip’ heeft. Booth’s navigator Will Oxley koos voor de kortste route en zette als een van de eerste schepen koers Grenada. Heel anders is de strategie van L4 Trifork met aan boord Bouwe Bekking als stuurman en strateeg. Deze gepimpte VO70, L4 Trifork is de oude Ericsson 4 die nu voorzien is van foils, koos juist de meest noordelijke route. En dat betaalde goed uit. L4 Trifork ligt eerste in het klassement. Goed gedaan dus van beide. De achterstand van 130 mijl zal Bouwe waarschijnlijk niet meer goedmaken. Zeker niet met een zeventigvoeter tegen een honderdvoeter. 

Nederlandse schippers

Naast Booth en Bekking zien we nog twee Nederlandse schippers in de Transatlantic Race. Op een knappe zevende plek in het veld vaart de Oostenrijkse VOR65 Sisi met Gerwin Jansen als vaste schipper. Gerwin ligt al wel 378 mijl achter het team van Bekking maar houdt de rest van het veld netjes achter zich. Iets minder succesvol is de onder Nederlandse vlag varende Diana (52 voet) met Carlo Vroon als schipper. In tegenstelling tot de koplopers koos Vroon voor een zuidelijke route. Toch ligt Diana mooi midden in het veld op een 26ste positie en een zevende plek in de IRC1 klasse.

Volg de race: http://rorctransatlantic.rorc.org/tracking/2022-fleet-tracking.html

Foto:  © Shannon Falcone @racingSF

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht