Informatie voor de watersporter

Nederlandse jachtbouwers halen veel prijzen binnen tijdens gala World Superyacht Awards 2016 in Florence

PERSBERICHT
superyachtawards2016Amsterdam, Florence (Italië) – Nederlandse jachtbouwers hebben tijdens de World Superyacht Awards in Florence de prijs voor zowel het motorjacht als het zeiljacht van het jaar in de wacht gesleept. De Feadship Savannah en de Vitters sloep Unfurled deelden het podium met Claasen Shipyards (Atalante), Mulder Shipyard (Solis), Heesen Yachts (Sibelle), Holland Jachtbouw (Topaz) en een tweede Feadship (Symphony) en bevestigden hiermee de leidende positie van de jachtbouwers van de HISWA Holland Yachting Group.
Niet minder dan 20 Nederlandse superjachten bereikten de finale van de prestigieuze jaarlijkse prijzen, waaronder ook Amels, Balk Shipyard, Oceanco en Van der Valk. “Het is iedere keer weer spannend. De winnaars werden dit jaar bepaald door een 22-koppige jury van superjachteigenaars en vooraanstaande spelers uit de industrie,” aldus Bas Nederpelt, voorzitter van de HISWA Holland Yachting Group. “Zij beoordeelden het niveau van design en constructie. Het feit dat deze prominente groep van collega’s onze leden de twee hoogste waarderingen en daarnaast nog zeven Neptunes toekenden, onderstreept de kwaliteit en kracht van de Nederlandse superjachtsector.”
“Deze uitmuntende prestatie benadrukt tevens het belang van de toeleveringssector in Nederland,” vervolgt Jeroen Sirag, export director van de HISWA Holland Yachting Group. “Van airconditioning tot verfsystemen en van elektrotechniek tot hydraulische oplossingen, onze leden zijn een schoolvoorbeeld van co-creatie. De apparatuur die zij leveren speelt een cruciale rol in het succes van de winnende Nederlandse superjachten, maar veel van de winnaars uit andere landen hebben ook geprofiteerd van de expertise van de toeleveranciers binnen de HISWA Holland Yachting Group.”
Prijzen voor zeiljachten
De prachtige 38,80m Claasen sloep Atalante kreeg de Neptune in de categorie ‘zeiljachten van 30 tot 39,9 meter’. De jury van de World Superyacht Award beschreef haar als “een plezier voor het oog met een bijzonder elegant lijnenspel. Atalante presteert uitstekend op het water en belichaamt een goede interne lay-out met hoogwaardige ruimtes voor gasten en crew en een optimaal ontworpen machinekamer.”
De volgende categorie in de zeiljachtsector werd ook gewonnen door een Nederlandse werf: de 46m sloep Unfurled van Vitters Shipyard kreeg de prijs voor zeiljachten van 40 meter en langer. De jury loofde het bijzondere ontwerp en de hoogwaardige constructie van de sloep en was bovendien erg te spreken over de manier waarop Unfurled “de wensen van de eigenaar om te functioneren als zowel competitief als luxe zeiljacht vervult.”
Een speciale juryprijs in dezelfde categorie ging naar de 42,60m Topaz, gebouwd door Holland Jachtbouw in de J-klasse. De jury beschreef Topaz als “het elegantste jacht van alle deelnemers dit jaar. Niet alleen zijn de exterieure lijnen beeldschoon, ook maakt het geweldige interieur, ontworpen in een Art Deco-stijl, bijzonder goed gebruik van het beperkte volume van typische J-klasse jachten.”
Later die avond won Unfurled ook de titel ‘Zeiljacht van het Jaar’. De juryleden benadrukten dat het een moeilijke keus was geweest “omdat beide mededingers van exceptionele kwaliteit waren.” De uiteindelijke beslissing was voornamelijk gebaseerd op technologie, waarbij de jury zeer onder de indruk was van de specifiek ontworpen intrekbare roerpropellers en het stuurbekrachtigingsysteem van Unfurled.
De World Superyacht Legacy Award ging dit jaar naar de zeiljachteigenaar Dr. Jim Clark, die drie fenomenale custom builds liet vervaardigen door Royal Huisman: de 47m sloep Hyperion, de 90m schoener Athena en de 42m super-J Hanuman. “Alle drie de projecten zijn dapper, uniek en exceptioneel, gedreven door eenzelfde ambitie naar innovatie en uitdaging,” aldus Alice Huisman tijdens het presenteren van de speciale prijs.
Motorjachtprijzen
De Nederlanders liepen ook qua motorjachten voorop tijdens de World Superyacht Awards. De Neptune voor ‘displacement motorjacht 30m tot 41,99m’ werd uitgereikt aan de 34m Solis van Mulder Shipyard. De jury was onder de indruk van haar aantrekkelijke en originele lijnenspel en beschreef Solis als een “echte ‘pocket’ superjacht waarin de uitgebreide esthetische wensen van de eigenaars worden gecombineerd met hoogwaardig comfort en gemak aan boord.”
Heesen Yachts, ook lid van de HISWA Holland Yachting Group, was zeer verheugd met het winnen van de categorie ‘displacement motorjacht 47m en groter’. De 49,90m Sibelle werd geprezen om haar gedurfde lijnen, Fast Displacement Hull Form en boeg sprayrails. “Deze kenmerken in combinatie met de uitmuntende constructie van het hele jacht en de slimme lay-out van het dek en de binnenruimtes maken Sibelle een welverdiende winnaar,” aldus de juryleden.
Volgens de jury waren er vijf “exceptionele jachten” in de categorie ‘displacement motorjacht van 1.300GT tot 2.999GT’, waarbij er eentje uitstak. De 83,50m Feadship Savannah “excelleert op zoveel manieren dat haar keuze als winnaar zo goed als unaniem was.” De elegantie en harmonie van haar lijnen mochten net als haar hybride aandrijfsysteem en de inrichting van de binnen- en buitenruimtes rekenen op veel bewondering van de jury.
Een ander Feadship jacht won de prijs voor ‘displacement motorjacht van 2.999GT en hoger’. De juryleden waren duidelijk onder de indruk van “het beeldschone lijnenspel” van de 101m Symphony. “Dit jacht vertelt een bijzonder verhaal van design, vakmanschap en technologische innovatie die op een intelligente manier zijn gecombineerd om aan de wensen van de eigenaar te voldoen.”
De laatste prijs die werd uitgereikt, die voor ‘Motorjacht van het Jaar’, ging naar de Feadship Savannah. “Ze is niet alleen een inspirerend elegant jacht, maar de kwaliteit van het ontwerp en de bouw – tot in het kleinste detail – illustreert een mate van vakmanschap waar velen slechts van durven dromen,” volgens de jury. “Savannah is een voortreffelijk jacht dat op alle manieren uitblinkt en ze is daarmee een waardige winnaar.”
Toekomstige winnaars?
De fantastische resultaten tijdens de World Superyacht Awards volgen op indrukwekkende cijfers die onlangs werden gepubliceerd in het blad SuperYacht Times die bevestigen dat de toekomst van de Nederlandse werven er veelbelovend uitziet.
Met 22 opleveringen in 2015, waarbij de gemiddelde waarde twee keer hoger lag dan die van het gemiddelde jacht elders ter wereld, haalden de leden van de HISWA Holland Yachting Group vorig jaar orders binnen voor nog eens 24 superjachten met een gemiddelde lengte van 56 meter; een toename van 26,3% vergeleken met 2014. De voorspelling voor 2016 ligt op 25 opleveringen met een totale lengte van 1425 meter.
Meer informatie www.hollandyachtinggroup.com, www.worldsuperyachtawards.com, en foto’s winnaars – Telegraph.co.uk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht