Informatie voor de watersporter
Nederlandse kanshebbers op WK olympisch catamaran- en skiffzeilen

Nederlandse kanshebbers op WK olympisch catamaran- en skiffzeilen

Van woensdag 31 augustus tot en met maandag 5 september wordt in drie olympische zeildisciplines gestreden om het wereldkampioenschap in de skiff en catamaran – 49er, 49erFX en Nacra17. Het toernooi vindt plaats in St. Margaret’s Bay vlak bij Halifax Nova Scottia, Canada. Vier Nederlandse teams doen mee, waarvan twee hun wereldtitel verdedigen. Het grootste veld is bij de mannen in de 49er met 68 teams uit 24 landen.

Team Allianz met kansen
Bart Lambriex en Floris van de Werken verdedigen de wereldtitel in de skiff bij de mannen. In deze zogenaamde 49er wonnen ze in 2021 het WK in Oman. Dat geldt ook voor Odile van Aanholt in de skiff bij de vrouwen – 49erFX. Samen met Elise de Ruijter won ze de wereldtitel in 2021. Vanaf dit voorjaar vormt Van Aanholt een vast team samen met Annette Duetz. Dit duo won in 2022 al twee wereldbekerwedstrijden en een EK. Ook catamaranzeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer steken in goede vorm. Dit team heeft net het Jeugd WK in deze klasse glansrijk gewonnen en neemt veel zelfvertrouwen mee naar dit WK bij de senioren.

In de skiff bij de mannen verschijnen ook Pim van Vugt en Scipio Houtman aan de start. Van Vugt vertegenwoordigde de Nederlandse eer in de skiff in Tokio op de Olympische Spelen en Scipio Houtman won in 2021 met zijn team de Youth Foiling Cup.

Van Aanholt en Duetz focussen op het starten
Odile van Aanholt en Annette Duetz geven uit Halifax de volgende voorbeschouwing: “Met onze vorm en zin zit het goed. We hadden afgelopen week nog wat oefenpotjes en we gaan de goede kant op. We hebben vooral aan onze starts gewerkt. Onze boot was er nog niet, maar we konden er een lenen. We zitten allebei goed in ons vel.”

“Wij voelen dat we er klaar voor zijn.Onze doelstelling is om in elk geval elke race goed te starten. Verder vertrouwen we op al onze superpowers die we normaal hebben op het gebeid van snelheid en op het strategische en tactische vlak. We hebben gewoon veel en zin om ons eerste WK samen te varen.”

Het WK is in Hubbards Cove, een hele kleine community in de buurt van Halifax met zo’n 500 mensen. Over de locatie zei van Aanholt: “We zijn echt superblij om hier te mogen zijn. Het is echt een hele mooie plek qua natuur, maar ook het water waar we zeilen is gaaf. De vloot is iets minder breed, maar qua kwaliteit is het een sterk veld. Alsof je vanaf het begin in de Goldfleet vaart. We voelen ons heel welkom en we zitten bij een gastgezin. We hebben nu echt een Canadese ‘papa en mama’ en een hond, haha. We leren ook nog wat van de Canadese cultuur. Heel bijzonder,” besluit Van Aanholt.

Lambriex en Van Werken willen hun beste niveau laten zien
Bart Lambriex en Floris van Werken zijn al meer dan een week op locatie. Van Werken kijkt vooruit. “Boeiende omstandigheden. Er gebeurt een hoop hier, veel verschillende windrichtingen. Dus je moet beschikken over veel aanpassingsvermogen om elke dag weer scherp te zijn. Onze vorm? Dat zit dat wel goed. We willen deze laatste week de startjes nog een beetje bijwerken en daar scherp op zijn. Dat moet genoeg zijn om goed mee te kunnen doen.”
“Natuurlijk is de doelstelling om de wereldtitel te verdedigen. Maar iedereen die deze sport een beetje kent, weet dat dat geen een-tweetje is. Alles moet op zijn plek vallen. Dus als wij weer het hoogste niveau halen, zijn we tevreden. Dat betekent dat de boot snel gaat en de communicatie aan boord goed is.”

Dat klinkt simpel? “Als er dan iemand anders beter is? Dan is dat zo. En als wij de beste zijn, dan is dat supermooi. Daar gaan we natuurlijk voor. Wij zitten op een prachtige locatie bij een hele leuke familie in huis. We hebben veel zin om te gaan racen.”

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer willen top acht resultaat
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zijn op locatie hun boot aan het uitpakken en opbouwen. Het team komt met veel zelfvertrouwen van het Jeugd WK. Ze willen op dit WK bij de senioren in de top acht eindigen.

Bouwer legt uit: “We zijn met een lekker gevoel hierheen gekomen. Het Jeugd WK was natuurlijk top. Dat resultaat laat zien dat we met de goede dingen bezig zijn. Maar tegelijkertijd weten we ook dat dit een heel ander niveau is. Dat we hard zullen moeten werken om voorin in het veld mee te doen. Dat wordt een uitdaging, want de eerste 10 teams zijn echt heel goed, met veel ervaring. De meesten van die top tien zijn naar de Spelen geweest en wonnen ook al olympische medailles. Ons doel is in ieder geval bij de beste acht te eindigen en wie weet nog beter.”

Voor meer informatie, lees op teamallianz.nl

Foto: Sailing Energy

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht