Informatie voor de watersporter

Nederlandse Marit Bouwmeester winnaar ‘Rolex World Sailor of the Year’, de prijs voor ‘de beste zeilster ter wereld’

Puerto Vallarta (Mexico) – Marit Bouwmeester is woensdag bij de prestigieuze Rolex World Sailor of the Year Awards 2017, verkozen tot beste zeilster ter wereld. De Friezin nam het hierbij op tegen het Braziliaanse 49erFX-duo Martine Grael and Kahena Kunze, de Arubaanse freestyle en slalom windsurfster Sarah-Quita Offringa en de Spaanse Nacra 17-zeilster Tara Pacheco.

foto: Watersportverbond

Bouwmeester heeft er, ondanks veel blessureleed aan het begin van dit jaar, een ongekend sterk jaar op zitten. Na het olympisch goud in Rio de Janeiro vorig jaar, veroverde de 29-jarige zeilster in augustus 2017 in eigen land de wereldtitel. Twee maanden later voegde zij daar in Barcelona ook nog de Europese titel aan toe. Daarmee is de zeilster regerend Olympisch-, Wereld- en Europees kampioene in de Laser Radial-klasse.

“Als zeiler heb ik alles gewonnen: worldcups, EK’s, ben drievoudig wereldkampioen en heb twee olympische medailles met als absoluut hoogtepunt olympisch goud in Rio 2016. Met de titel ‘World Sailor of the Year’ is mijn erelijst helemaal compleet. Dat is een prijs die je niet kan winnen, maar die je ontvangt! Het voelt als een erkenning voor alles wat ik gewonnen heb. Ben super trots en vind het een hele grote eer”, aldus een gelukkige Bouwmeester.

Bouwmeester is de eerste Nederlandse sinds Margriet Mathijsse in 1999 die de prijs krijgt. Carolijn Brouwer was een jaar eerder de eerste Nederlandse die werd uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld. De prijs bestaat sinds 1994.

Bij de mannen ging de prijs naar Peter Burling uit Nieuw-Zeeland. De andere genomineerden waren Glenn Ashby (Australië) en de Fransen Thomas Coville en Armel Le Cleac’h. Nog nooit werd een Nederlandse man uitgeroepen tot beste zeiler ter wereld.

Bouwmeesters broer Roelof werd maandag in Nederland bij het gala rond de Conny van Rietschoten-trofee nog gekroond tot ‘coach van het jaar’. (Nauticlink, NU.nl, www.bouwmeestersailing.nl, World Sailor of the Year, ‘Groot feest bij familie Bouwmeester’ – De Telegraaf)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht