Nederlandse schipper Bouwe Bekking: “Er valt navigator Wouter Verbraak niet veel te verwijten”

Alicante – “Het is een absoluut drama voor de Volvo Ocean Race en voor Team Vestas Wind”, reageert Bouwe Bekking, schipper op de Nederlandse boot Brunel op de schipbreuk van de Deense boot Vestas Wind. “Het was erg schrikken, want er zitten goede vrienden van ons aan boord. Je eerste reactie is toch: is iedereen oké?”

Als navigator is de Nederlander Wouter Verbraak verantwoordelijk voor de route van de Deense boot. Volgens Bekking valt de navigator niet veel te verwijten. “De verantwoordelijkheid voor de boot ligt uiteindelijk bij de schipper”, vertelt hij. “En dan komt de navigator, maar je doet alles in nauw overleg. Ik kan me voorstellen dat dit erg moeilijk is voor Chris (schipper Chris Nicholson, red.) en Wouter.”

Bekking verwacht dat het schip van Vestas deze etappe in ieder geval niet meer af kan maken. “De boot moet nu weggehaald worden en dan kan het team hopelijk terugkeren als de boot gerepareerd is”, zegt de Nederlandse schipper. “Het moeilijkste is dat je vast komt te zitten en dan de concurrentie weg ziet varen.” (NOS, Nauticlink)

4 Berichten

 • Henk Mulder

  8 jaar geleden / 1 december 2014 om 08:36 uur

  Later we eerst vast stellen dat je vanachter altijd een aap in zijn kont kijkt. Maar als je daar hebt gezeild dan weet bijna iedereen dat er nog al wat zaken niet echt in kaart zijn gebracht. Ik zelf had de zelfde situatie in Tonga. Terwijl de Britsche marine juist een nieuwe kaart data had gemaakt bleek de bank waar ik met flinke snelheid op liep niet bekend was. En het gebied rond de eilanden bij Mauritius heeft daar ook zwarte plekken.

 • Chris Jongerius

  8 jaar geleden / 4 december 2014 om 08:56 uur

  Allemaal grote flauwekul, als je ergens op knalt heb je gewoon zitten slapen, en daar wordt je niet voor betaald, met vliegen ben je zeker weten dood, met zeilen kan je mazzel hebben, gelukkig is dat wel het geval bij deze domme misser.gr Chris

 • Johan Stoets

  8 jaar geleden / 4 december 2014 om 11:07 uur

  Gewoon een sukkel, einde carrière

 • Don Dykstra

  8 jaar geleden / 24 december 2014 om 18:57 uur

  Ongelofelijk dat iemand met zoveel electronische navigatie middelen toch nog op een rif knalt. Heb zelf veel in dat gebied gevaren. Wij namen altyd een grote veiligheids marge in acht. Zelfs op kleine schaal kaart no. 71 van de Indische Ocean is het rif duidelyk aangegeven. Als een koopvaardij schip hier was gestrand zouden de kapitein en de navigatie officier waarschijnlijk gerechtelijk worden vervolgd en de eigenaar van het ship zou miljoenen aan boete moeten betalen voor het veroorzaken van schade aan het rif. Het VESTA team waren ongetwijfeld goeie zeilers, maar in de toekomst is het beter om een ervaren koopvaardij kapitein mee te sturen. Zelfs de lui aan de wal die de boten constant op een electronische kaart volgden, hadden geen flauw idee dat ze recht op een rif afstuurden. Slechte reclame voor VESTA en VOLVO.

Berichtensectie gesloten.