Informatie voor de watersporter

Nederlandse zeilster Bes onverwacht op Vovo Ocean Race boot Hong Kong, gehele vloot bestaat nu uit gemixte teams

Alicante – De Nederlandse topzeilster Annemieke Bes maakt de overstap van het Nederlandse team AkzoNobel naar Team Sun Hung Kai/Scallywag.
Schipper David Witt, die het allereerste team uit Hong Hong ooit leidt, kondigde tevens de komst van Tom Clout (AUS) en Antonio Fontes (POR) aan voor hun deelname aan de Volvo Ocean Race 2017-18.
De aankondiging van Bes is enigszins verrassend, aangezien Witt aanvankelijk aangaf met een bemanning van zeven mannen de wereld rond te zullen gaan. Volgens de nieuwe wedstrijdregels, die bedoeld zijn om het interessanter te maken om vrouwen aan boord te nemen, mag een mannenteam maximaal uit zeven mannen bestaan. Onder diezelfde regels is het toegestaan om met een gemengde samenstelling van zeven mannen plus één of twee vrouwen te varen, wat neerkomt op in totaal acht of negen* zeilers.
Tot vandaag was Team Sun Hung Kai/Scallywag de enige campagne, van de zeven deelnemers, die zonder zeilsters van start wilde gaan. Nu dat ze toch voor Bes kiezen, hebben alle Volvo Ocean Race-teams topzeilsters in hun bemanning opgenomen.
Na de Nul-etappe had Witt langer de tijd om zijn keuzes ten aanzien van zijn teamsamenstelling in beraad te nemen. Met de toevoeging van deze laatste drie zeilers heeft Witt alle vertrouwen in zijn team: “We zijn heel blij dat deze drie ervaren zeilers zich bij Team Sun Hung Kai / Scallywag voegen. Annemieke en Tom hebben eerder met ons gezeild, dus we weten wat we van hen kunnen verwachten qua sterke en zwakke punten en hoe ze met hun talenten onze totale performance kunnen versterken.”
Bes over haar switch naar het team van Witt: “Ik heb enorm veel zin om met Team Sun Hung Kai Scallywag verder te gaan. Ik ken Witt van het zeilen in Sydney en het is altijd geweldig om met hem te racen. Het is een leuk team en we werken hard om de laatste puntjes op de i te zetten voor de start in oktober.”
Witt gaat verder: “Naast Annemieke en Tom hebben we Antonio als een grote kracht. Samen versterkt dit trio onze campagne ten opzichte van waar we twee maanden geleden stonden toen we begonnen.”
Zowel Clout als Fontes heeft geen Volvo Ocean Race-ervaring, maar Witt is ervan overtuigd dat hun zeilervaring en karakters een sterke bijdrage zullen leveren.
“We staan er nu goed voor met de start in het vizier. We zullen beter worden naarmate de race vordert en we als nieuw team samenwerken.”
De boten ondergaan momenteel een laatste onderhoudsbeurt in Lissabon, voordat ze naar Alicante worden gezeild voor de start op 22 oktober 2017.
*Er zijn meer bemanningssamenstellingen mogelijk. Zo kan een team uit tien zeilers bestaan als het voor de helft uit mannen en voor de andere helft uit vrouwen bestaat. Een volledig vrouwenteam mag elf personen bevatten.
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht