Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer in team van Chinese Volvo Ocean Race deelnemer Dongfeng

Alicante – Het Chinese Dongfeng Race Team selecteert als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18 twee topzeilsters: de Scheveningse Carolijn Brouwer (43) en de Française Marie Riou (35).

Carolijn Brouwer in mixed Dongfeng team Volvo Ocean Race 2017-18 (foto VOR/Dongfeng)

Het Chinese Dongfeng Race Team selecteert als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18 twee topzeilsters: de Scheveningse Carolijn Brouwer (43) en de Française Marie Riou (35). Deze beslissing bevestigt de impact van de verandering in regels, die de organisatie introduceerde om gemengde teams te stimuleren. Brouwer is na Team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont de tweede, officieel aangekondigde Nederlander in de komende editie.

Dongfeng-schipper Charles Caudrelier brengt met deze twee vrouwen een schat aan ervaring aan boord. Samen zijn Brouwer en Riou goed voor vijf Olympische Spelen, een reeks wereldtitels en twee Volvo Ocean Races. Ze voegen zich bij Jérémie Beyou, Stu Bannatyne en Daryl Wislang, die vorige week als eerste bemanningsleden voor de campagne van 2017-17 werden bekendgemaakt.


Carolijn Brouwer: “Genoeg mensen zullen mij als moeder voor gek verklaren…”
(Video Watersport-tv)

Carolijn Brouwer nam tweemaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race. Beide keren met een volledig vrouwenteam. Ze debuteerde in de Race van 2001-02 met Amer Sports Too en in 2014-15 behoorde ze tot de kerngroep van Team SCA. In 1998 werd Brouwer uitgeroepen tot World Sailor of the Year, waarna ze nog aan drie Olympische Spelen deelnam. In 2008 deed ze dat als stuurvrouw van het enige gemengde team in de toen nog olympische Tornado (catamaran).

Voor Brouwer is naar eigen zeggen het winnen van de Volvo Ocean Race al jaren een doel. Ze verheugt zich over haar opname in het Chinese team, dat ze in de laatste race zo bewonderde. “Ik ben er erg trots op dat ik nu deel uitmaak van Dongfeng”, aldus Brouwer. “Één van de redenen waarom ik graag met Dongfeng Race Team wilde varen, is hun sterke teamgeest. De Volvo Ocean Race is uniek. Het vormt de ultieme, fysieke en mentale uitdaging. Doordat je een team fungeert, haal je het beste uit een ieder.”

Naast haar staat Marie Riou, die twee Olympische Spelen op haar naam heeft staan. Rio 2016 was haar laatste olympische optreden. Ze won vier achtereenvolgende wereldtitels in de gemengde olympische Nacra 17-catamaranklasse. De Française gaat in oktober haar debuut in de Race maken. “Ik wil al sinds mijn tiende jaar meedoen aan de Volvo Ocean Race”, reageert ze. “Hoewel ik mijn voornaamste ervaring heb opgedaan in het inshore racen rondom de boeien, heb ik altijd willen zeezeilen. De Volvo Ocean Race is voor mij het hoogst haalbare binnen het offshore racen voor teams.”

De selectie van dit tweetal vond plaats op basis van een uitvoerig evaluatieprogramma, inclusief trainen en racen. Zowel inshore als offshore in Australië en Portugal.

Caudrelier, die Dongfeng opnieuw zal schipperen na de derde plaats overall in 2014-15, is blij met de deze aanvulling. Hij beschrijft de atletes als twee ‘buitengewoon getalenteerde zeilsters’.

“Ik heb voor Carolijn gekozen, omdat ze ons in de laatste editie tijdens de havenraces meerdere keren versloeg aan het roer van Team SCA”, licht hij zijn keuze toe. “We weten allemaal dat zij een geweldige stuurvrouw is en dat ze een groot olympisch verleden heeft. Daarvoor heb ik veel respect. Dankzij haar olympische campagnes is ze snel aan het roer en weet ze precies hoe ze de boot moet positioneren.”

Daaraan voegt hij toe dat Riou’s jaren in het olympische racecircuit een grote toegevoegde waarde voor zijn ploeg zal hebben. “Zij is een zeer goede, olympische zeilster met enorm veel ervaring. Ze komt bovendien uit Bretagne, dus ze heeft een achtergrond in het zeezeilen. Ze is sterk, ze heeft een goede spirit – wat het belangrijkste voor mij is- en ze is gewend aan het zeilen met mannen. Voor haar is de Volvo Ocean Race een droom. Ze wil net als Carolijn winnen.”

De selectie van Brouwer en Riou is het eerste signaal dat de wijziging in regels een aanzienlijke impact op de sport zal hebben. De Volvo Ocean Race voerde de verandering door om de positie van de zeilsters te bevorderen, die anders over het hoofd gezien zouden worden wegens vermeend gebrek aan fysieke kracht en ervaring.

Onder de nieuwe regels mogen mannenteams uit maximaal zeven zeilers bestaan. Voor gemengde bemanningen zijn diverse combinaties mogelijk: zeven mannen plus één of twee vrouwen, vijf mannen plus vijf vrouwen of elf vrouwen.

De aankondiging van de overige bemanningsleden van Dongfeng Race Team volgt in de komende weken.

Dongfeng is één van de drie teams die tot dusver hun campagnes voor 2017-18 bekendmaakten. De andere twee zijn het Nederlandse team AkzoNobel en het Spaanse MAPFRE. Een vierde team is bevestigd en wordt eind maart verder aangekondigd. In de weken en maanden daarna gevolgd door meerdere.

De Race gaat op 22 oktober in Alicante van start en doet Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport RI, Cardiff en Göteborg aan voor de grote finish van eind juni 2018 in Den Haag.

Meer informatie www.volvooceanrace.com en www.dongfengraceteam.cn