Informatie voor de watersporter

Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer stuurt SCA boot naar eerste plaats Volvo Ocean ‘in-port’ Race Auckland

PERSBERICHT

foto: Victor Fraile / Volvo Ocean Race
foto: Victor Fraile / Volvo Ocean Race
Aucland – De Nederlandse stuurvrouw Carolijn Brouwer (Scheveningen) stuurde vannacht in Auckland Team SCA opnieuw naar winst. De topzeilsters schreven als enige team tot dusver in de Volvo Ocean Race 2014-15 de tweede In-Port Race op hun naam. Na de zege in Abu Dhabi was de damesboot de heren andermaal te snel af rond de boeien. Net als in Abu Dhabi eindigde het Nederlandse Team Brunel als tweede achter de vrouwen.

De hele race was vanaf het begin tot het einde een spannend gevecht. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) werd uiteindelijk op het nippertje verslagen door Sam Davies (GBR) en haar bemanning. Na afloop vatte navigator Libby Greenhalgh (GBR) hun succes in de ‘City of Sails’ als volgt samen: “We hebben gewonnen, omdat we het simpel hebben gehouden. We hebben het aantal manoeuvres beperkt gehouden en dat werkte voor ons.”

Schipper Davies jubelde: “We zijn echt heel erg blij, de ‘City of Sails’ was vandaag een fantastische arena voor ons om in te racen. Het was lastig, maar dat hadden we in de oefenwedstrijd al gemerkt. We hebben toen alle fouten gemaakt en vandaag was gewoon briljant. We werkten goed samen, hadden een prima start en tactiek. Alles ging zoals het moest aan boord.”

Hun succes is voor de vrouwen andermaal een morele vertrouwens-‘boost’ voor de vijfde etappe van Auckland naar Itajaí. Vanwege de naderende cycloon Pam is de start ten minste 48 vertraagd.

Team Brunel op gedeelde eerste plaats overall
De tweede plaats voor Team Brunel betekent dat de Nederlandse boot nu in het totaalklassement op gelijke hoogte (14 punten) staat met Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR). Walker en zijn mannen verloren hun eigen duel met Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) om de vijfde plaats.

Na nog een snelle start leidde MAPFRE de achtervolgers om Team SCA terug te pakken. Het Spaanse team kwam als derde over de eindstreep. Tot vreugde van de Spanjaarden, die weer met hun eigen schipper Iker Martínez (ESP) zeilden. Martínez miste de afgelopen 2 etappes, omdat hij zich op zijn olympische campagne voor Rio 2016 concentreerde.

De New Zealand Herald In-Port Race vond in nagenoeg perfecte zeilcondities plaats, net voordat cycloon Pam komt huishouden. Dankzij de zege in Auckland staat Team SCA nu in het totaalklassement van de In-Port series 2 punten achter het leidende duo. De dames hebben op hun beurt een voorsprong van 2 punten op Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA). De Chinese boot noteerde een vierde plek in de havenrace van Auckland.

Uitgestelde etappestart
De vijfde etappestart is van zondagmiddag naar op z’n vroegst dinsdagmiddag lokale tijd uitgesteld, vanwege de categorie 5 cycloon Pam met windsnelheden van ongeveer 250 km/u. In de komende 24 uur zal racemanagement de definitieve beslissing nemen over de starttijd.

In-Port Race Auckland results:
1. Team SCA 14:54:55 – 1pt
2. Team Brunel 14:55:15 – 2pts
3. MAPFRE 14:56:22 – 3pts
4. Dongfeng Race Team 14:57:01 – 4pts
5. Team Alvimedica 14:57:25 – 5pts
6. Abu Dhabi Ocean Racing 14:57:26 – 6pts
7. Team Vestas Wind DNS – 8pts

In-Port Race overall standings:
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 14pts
2. Team Brunel – 14pts
3. Team SCA – 16pts
4. Dongfeng Race Team – 18pts
5. Team Alvimedica – 20pts
6. MAPFRE – 25 pts
7. Team Vestas Wind – 36pts

(www.volvooceanrace.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht