Nederlandse zeilster Marit Bouwmeester eerste in WK Laser Radial, Belgische Evi van Acker tweede

MEDEMBLIK – Marit Bouwmeester heeft in eigen land de wereldtitel veroverd in de Laser Radial. De Team Delta Lloyd-zeilster nam vrijdag na acht kwalificatieraces en twee finaleraces al de leiding in het klassement. Die positie wist ze op de laatste dag van het evenement zonder al te veel inspanning te behouden. De laatste twee finaleraces die voor zaterdag gepland stonden, konden niet gevaren worden wegens gebrek aan wind. Daarmee heeft de Friezin (na 2011 en 2014) haar derde wereldtitel te pakken. De Belgische Evi van Acker pakt het zilver, de Japanse Manami Doi het brons. De Nederlandse talenten uit Team Delta Lloyd, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart, eindigen knap zesde en zevende.

foto Thom Touw Photography

De 29-jarige Friezin begon haar WK met twee teleurstellende resultaten waardoor ze na haar eerste wedstrijddag op de 60e plek in het klassement eindigt. Meer slechte resultaten kon de zeilster zich niet veroorloven. De Laser Radial-zeilster weet haar hoofd koel te houden en alle overige races consequent in de top te varen, waardoor ze steeds hoger in het klassement klimt. Na de tiende race kon ook een tweede race weggestreept worden, waardoor de Belgische Evi van Acker haar eerste positie af moest staan aan Bouwmeester.

Op de laatste wedstrijddag blijft het lang spannend of er gezeild kan worden. De zeilsters liggen al vier uur op het water op de wind te wachten, als de wedstrijdleiding om 15.00 uur de knoop doorhakt: geen races deze zaterdag. En daarmee is Marit Bouwmeester wereldkampioen Laser Radial 2017.

Een dolgelukkige Bouwmeester vanaf het water: “Ik begon onwijs slecht en ik werd keihard bestraft. Ik heb het toen helemaal omgegooid, mocht geen fout meer maken en heb daarna misschien wel een van mijn beste series ooit gevaren. Ik heb gewoon keihard gevaren en als we vandaag hadden moeten varen had ik op dezelfde manier geracet. Echt lekker om te winnen!”

Wederom benadrukt de zeilster hoe blij ze is met de samenwerking met haar broer: “Ook alle credits voor mijn broer. Het is fantastisch. Helemaal samen met hem. Volgens mij zijn we echt een super goed team en gaan we nog veel meer mooie dingen laten zien.”

Meer informatie www.laserradialworlds.com