Informatie voor de watersporter

Nederlandse zeilster Rosalin Kuiper maakt bliksemcarrière in Sydney Hobart Race

Sydney – Op tweede kerstdag, 26 december, is het weer zover: de Rolex Sydney Hobart Yacht Race gaat van start. Dit is een jaarlijkse zeilwedstrijd in Australië, van Sydney over de Tasmanzee naar Hobart op het eiland Tasmanië. De race is 73 jaar oud, kent in feite drie hoofdprijzen en dit jaar doen er zes Nederlandse zeilers aan de wedstrijd mee.

Op tweede kerstdag beginnen, als alle inschreven teams aan de startlijn verschijnen, 92 boten aan de zeilrace. Om 13.00 lokale tijd klinkt het startschot. Deelname staat open voor iedereen, hoewel veel deelnemers professionele zeilers zijn die varen op boten van sponsoren of privé-eigenaren. De afstand die de teams moeten afleggen, bedraagt zo’n 630 mijl (1170 km) en het moeilijkste element in de race is het passeren Straat Bass vanwege de sterke wind en de heftige zee.

Op de InfoTrack heeft Rosalin Kuiper plotseling Bouwe Bekking als collega… (Foto: Rosalin Kuiper / Zeilhelden / Infotrack / Rolex – Borlenghi)

Rosalin Kuiper was lid van de Team Heiner Talents van 2015 tot 2018. Halverwege dit jaar heeft zij afscheid genomen van het team waar zij jaren deel vanuit heeft gemaakt. Hoe ziet het leven er uit na de Team Heiner Talents?

Waar ben je nu?
Ik ben momenteel in het crewhuis in Noord Sydney. Zeven weken geleden ben ik afgereisd naar Australië voor het zeilen van de Sydney to Hobart Race. De race start op 2e kerstdag! Ik vaar aan boord van het 100 ft Maxi yacht InfoTrack.

Whow, hoe ben je daar terecht gekomen?
Half oktober voer ik de Rolex Middle Sea Race aan boord van een Australische 44ft boot ‘Tilting Windmills’. Eén van de bemanningsleden (Juha Akainen) en zijn vrouw boden mij een plek aan in diens huis op Schotland Island in Pittwater (2h ten noorden van Sydney). Na de finish van de RMSR ben ik naar Nederland gevlogen, snel wat spullen gewassen en binnen een week was ik Down Under. Vanaf toen heb ik elke dag met goed vertrouwen havens aan gedaan en mijn ambitie kenbaar gemaakt. Veel meezeilen en mensen leren kennen. Na twee weken ontmoette ik Bradshaw Kellet (26x Sydney to Hobart). Hij gaf aan dat ik kon werken als shore crew voor de supermaxi InfoTrack en hij zou zijn ogen open houden voor een boot voor de Race. De 100ft Maxi van Christian Beck ligt in het WoolWich Dock, in Sydney. Zeven dagen per week reisde ik af van het eiland naar mijn werk: vertrek 04:45 met de boot en via twee liften van vrienden en collega’s kwam ik dan om 06:30 aan in de haven (als alles goed ging). Na afloop van de vierde werkdag kreeg ik een sms’je van Brad waarin stond: ‘Rose can you come to the container please’. Lichtelijk ongemakkelijk nam ik plaats in de luxe gemeubileerde office stoel temidden van mijn baas en zijn rechterhand Disco. ‘Rose it’s time for your work evaluation’. De temperatuur in de airconditioned container leek tien graden te zijn gestegen: ‘We staan versteld van je werkhouding en hoe snel je dingen leert’. Hij gaf aan zo tevreden te zijn dat hij bereid was zijn midbow te ontslaan en mij aan te nemen, mits de eigenaar en schipper akkoord gingen. Een week later arriveerde de crew en na de eerste trainingsdag werd ik aangenomen door schipper Joe Acachic en Tony Mutter. (Zeilhelden, Zeilen, www.rolexsydneyhobart.com, www.teamheiner.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht