Bjørn Dunkerbeck

Niet crashen

Jim en Bjørn zijn twee extreme watersporters die tot het uiterste gaan. Beide zijn in de vijftig maar daar houden de overeenkomsten dan ook wel op. Het gaat om Globe 5.80 Transat deelnemer Jim Schotfield (57) en de Deense windsufer Bjørn Dunkerbeck (52). 

Jonge garde haakt af

De Globe 5.80 Transat is een race over de Atlantische Oceaan met zelfgebouwde jachtjes van vijf meter tachtig. De vloot begon de oversteek met een korte etappe van 1000 mijl van Portugal naar de Canarische Eilanden. Zes schippers staken van wal waaronder initiatiefnemer en organisator Don McIntyre zelf. De start werd een dag uitgesteld om nog een borrel te kunnen drinken met de Ierse Jim, die met zijn boot achter de auto eerst nog heel Europa moest doorkruisen.

Inmiddels is de vloot micro-jachtjes bijna halverwege de oceaan. Een zeiler, de jonge Zwitser Severin Hummer (25), besloot de oversteek niet te wagen. Hij had genoeg aan de qualifier en laat de 3.000 mijl naar de Carieb aan zich voorbij gaan.

Conservatieve Jim

Al snel na de start van de tweede etappe valt de Molly Claire van Schofield wat terug in het veld. ‘Dat achterstandje loop ik later wel weer in’, dacht de Ier misschien maar daar zat ie fout. De paar mijl verlies op de vier andere boten betekende het mislopen van een weersysteem waardoor Jim opeens geconfronteerd werd met heel ander weer dan de rest van de vloot. Toch lijkt het alsof de Ier er zijn eigen tempo op na houdt. Op de tracker zijn koers en snelheid zo nu en dan afwijkend van de rest van de deelnemers. Zo vaart Molly Claire bij de laatste update zo’n 2,1 knopen in een achterop komende windkracht vijf. Dan staat er op Jim’s Globe 5.80 waarschijnlijk alleen een heel klein zeiltje, of geen enkel zeil. Het is de kunst van de beheersing, Jim gaat in de juiste richting, heeft voldoende eten en winnen komt in zijn woordenboek niet voor.

Fanatieke Bjørn

Afgelopen week was er ook ander nieuws uit de hoek van de Zuidelijke Atlantiek. Uit Namibië welteverstaan. Daar verbeterde de surf-veteraan Bjørn Dunkerbeck het snelheidsrecord met een topsnelheid van 103,67 kilometer per uur (55,97 knopen). De Deen begon zijn carrière in 1986 en won meer dan honderd wedstrijden van de Professional Windsurfing Association. Bjørn ‘s eerdere snelheidsrecord stamde uit 1992 toen hij 43,3 knopen haalde (80,1 km/u). Sindsdien bleef hij proberen om de magische grens van 100 kilometer per uur te halen. 

Deze bizar hoge snelheid werd gevaren op een speciale lokatie bekend als ‘the ditch’, de sloot. Dit is een vijfhonderd meter lang kanaal op het strand van een baai bij de Namibische kustplaats Lüdertitz. Het kanaal, ooit gegraven door de franse surfer Sébastian Cattelan, ligt perfect op de harde zuidelijke wind die door de dorre valei over het strand blaast. Een laag dijkje zorgt voor bijna rimpelloos water. Bjørn: “Het vlakke water en de huilende wind maken een perfecte plek, zo lang je niet crasht tenminste. Niet crashen. Ik probeer niet te vallen bij die snelheden want als dat gebeurt, dan is die dag voorbij.”

En misschien is dat een derde overeenkomst. Want ook Jim doet alles om ongelukken te voorkomen bij een zeer extreme prestatie.

Foto: LSC

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X