windverwachting

Niet minder dan dertig ongelukken en bijna-ongelukken in één weekend voor Kustwacht en KNRM

IJmuiden, Den Helder – Van vrijdag 15 juli tot en met zondag 17 juli zijn de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij weer volop in de weer geweest om hulp te verlenen aan watersporters in de problemen. In totaal was er sprake van 30 incidenten.

De incidenten hebben zich in het gehele werkgebied van de Kustwacht en KNRM voorgedaan, te weten: Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer – Markermeer en de Zeeuwse – en Zuid-Hollandse Stromen. Ongetwijfeld zal de relatief harde wind mede oorzaak zijn geweest voor het ontstaan van een aantal incidenten.

Zo is op zondagavond 17 juli op het Markermeer, voor de kust van Uitdam, de 22 meter lange stalen zeilklipper Stormvogel omgeslagen. De 5 opvarenden konden zich, na het omslaan, op de boeg in veiligheid brengen. Door het Kustwachtcentrum zijn direct de reddingboten van de KNRM reddingstations Marken en Huizen ingezet. Ook een aantal bergingsvaartuigen zijn ter plaatse gegaan. De 5 opvarenden zijn veilig aan wal gebracht in de jachthaven van Uitdam. (Schuttevaer, ‘Tjalk omgeslagen op Markermeer’- NHD)

1 Bericht

 • Henk Wijga

  11 jaren geleden / 19 juli 2011 om 08:55 uur

  Het was natuurlijk geen Tjalk, maar een stalen Kotter.
  De Meander van de waterhulpdienst.nl was als eerste, ver voor alle reddingboten ter plaatse en haalde de mensen er af. Menno, schipper van de Meander: “Dat de KNRM net doet of zij de mensen gered hebben vind ik niet erg, belangrijkste is dat ze in veiligheid zijn.” Tijdens de bui is windkracht 9 gemeten door de CMIJ.

  De enige goede Foto’s van de omgeslagen Kotter zijn te vinden op http://hulpverlening.nl/forum/index.php/topic,3229.0.html

  Groet,
  Henk Wijga
  HOGE

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X