windverwachting

Nieuw BPR verbant de Kitetender naar kitespots en maakt gebruik ervan bijna onmogelijk

Amsterdam – Een nieuw artikel in het Binnenvaart Politie Regelement (BPR) legt de Kitetender beperkingen op. Volgens de nieuwe wetgeving is de snelle Kitetender onvoorspelbaar voor andere watersporters en dient men het te benaderen als bij het kitesurfen. Het nieuwe vaarwater van de Kitetender beperkt zich slechts tot de kitespots in Nederland.

Het nieuwe BPR artikel 9.05, tweede lid, komt te luiden:
2. Het is verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip.

De nota van toelichting luidt:
2.4.2 Kitetenders (artikel 9.05 BPR)
Naast het kitesurfen lijkt zich een nieuwe watersport te ontwikkelen waarbij een klein schip wordt voortbewogen door een vlieger, ook wel een kitetender genoemd. Gelet op de enorme snelheden die behaald kunnen worden bij het beoefenen van deze watersport en de onvoorspelbaarheid van deze watersporter voor andere watersporters en vaarweggebruikers, is het aangewezen deze nieuwe watersport op eenzelfde wijze te benaderen als het kitesurfen. Dat betekent dat deze activiteit in beginsel verboden is, tenzij de bevoegde autoriteit vaarwegen of gedeelten daarvan heeft aangewezen waar het verbod overdag niet van toepassing is (artikel II, onderdeel O).

Kitetender Nederland is het eerste land wat een wetgeving rondom de Kitetender vormt. De Nederlandse ontwerper van de Kitetender Peter Renssen, voelt zich gepasseerd in het besluit. Hij is nooit benaderd over het wetsvoorstel. (Zeilen, www.kitetender.nl, BPR wijzigingen)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X