windverwachting

Nieuw fotoboek Franco Pace is 'salontafel-blijvertje' en waardevol cadeau voor zeilers en liefhebbers van de zee

PERSBERICHT
Alkmaar – Bij De Alk en Heijnen is onlangs een formidabel fotoboek verschenen, een waarschijnlijk blijvende bewoner van de ‘salontafel’ in menig zeilershuishouden. Het gaat om een unieke verzameling beelden van de maritieme fotograaf Franco Pace. Het betreft de Nederlandstalige versie van een internationale co-produktie met de Duitse uitgever Delius Klasing Verlag, vertaald door de zeiljournalist Michiel Scholtes. Een gebonden boek met stofomslag van zowel letterlijk als figuurlijke ‘reuzenformaat’: 28,5 x 36,5 cm en 200 pagina’s dik zwaar glanzend fotopapier. Het boek is niet goedkoop (75,00 euro), maar daarvoor krijgt de koper of ontvanger (‘t is immers ook een ideaal cadeau-boek) wel heel veel kwaliteit.
In dit luxe uitgevoerde fotoboek heeft de internationaal bekende watersportfotograaf Franco Pace zijn persoonlijke selectie verzameld – de honderd beste, spectaculairste of onder buitengewone omstandigheden gemaakte foto’s! Al meer dan dertig jaar is Franco Pace bij alle belangrijke zeilevenementen te vinden. Zo ontstonden unieke opnamen van wedstrijdjachten van allerlei pluimage – van Olympische klassen tot aan hightech jachten die strijden om de America’s Cup. Maar ook historische windjammers en traditionele werkscheepjes van vissers van over de hele wereld zijn in zijn archief te vinden. Toch gaat zijn bijzondere aandacht uit naar de klassieke jachten, wiens charme hij met zijn persoonlijke visie buitengewoon goed op de plaat weet vast te leggen.
Hij heeft in de loop van de tijd een eigen handschrift ontwikkeld: de foto’s zijn scherp tot in detail en toch poëtisch. Uit de beelden blijkt zijn liefde voor het object en voor de zee. Op grote dubbele pagina’s presenteert Franco Pace zelf zijn geselecteerde foto’s: zijn teksten laten situaties, plaatsen en omstandigheden van de foto’s weer tot leven komen en daardoor krijgt dit boek zijn eigen sfeer. Veel van deze opnamen zijn al legendarisch, maar veel andere komen nu pas in de openbaarheid. Ze hebben allen gemeen dat ze betoverend zijn; dat is wat de fotografie van Franco Pace zo uniek maakt – de Magie van de Zeilsport!
Franco Pace werd geboren in 1942 in Tunis, maar zijn ouders verhuisden een jaar later al naar Triëst, aan de Italiaanse Adriatische kust. Hij wilde eigenlijk kunstschilder worden, maar kwam er al snel achter dat hij met de kamera veel beter overweg kon en daarmee zijn lievelingsthema, namelijk zeiljachten en de zee, beter en kunstzinniger in beeld kon brengen. Op zijn talrijke en vaak avontuurlijke reizen over de hele wereld ontmoette hij altijd interessante mensen. Steeds weer deed zich de gelegenheid voor om spectaculaire foto’s te maken van kusten en de zee.
Hij heeft zijn camera altijd in de aanslag en was zeer vaak getuige van buitengewone gebeurtenissen – ervaringen die hem tot de fotograaf gemaakt hebben die hij nu is. Zo was hij bijvoorbeeld in 1979 aanwezig bij de tragisch verlopen Fastnet Race, toen het wedstrijdveld een orkaan over zich heen kreeg en veel jachten omsloegen. Destijds verdronken 15 deelnemers en 4 redders.
Hij nam deel aan een expeditie in 1980 op de Dione, die door de fjorden van Patagonië voer en naar Antarctica, ervoer de overweldigende natuur en maakte een paar van zijn nu legendarische foto’s. Onuitwisbaar is ook zijn herinnering aan de verwoestende Tsunami in december 2004 in Thailand. Hij voer op de Sylvia en maakte alles tot op de huid mee; bij zijn ochtendduik in zee werd hij door een huizenhoge golf meegenomen en aan land gespoeld. Wat duizenden mensen het leven heeft gekost, heeft hij vrijwel ongeschonden overleefd!
Zijn werk, het steeds weer verrassend portretteren van de Magie van de Zeilsport, is regelmatig te zien geweest op tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld in het Centre Pompidou in 1985 of in 2009 in de Salone degli Incanti in Triëst, zijn woonplaats. Natuurlijk zijn foto’s van hem ook regelmatig in allerlei zeilbladen, boeken en kalenders te bewonderen.
Al meer dan dertig jaar is Franco Pace aanwezig bij alle spectaculaire zeilevenementen, zoals de Nioularge, de Antigua Raceweek of de Cowes Classic. Of het nu voor Porto Cervo, Flensburg, voor de gletsjers van Patagonië of in de weidse Stille Oceaan is: overal slaagt hij erin zijn lievelingsobjecten – hightech wedstrijdjachten, historische windjammers, traditionele werkboten of klassieke schoonheden – met de nodige vakmanschap in beeld te brengen. Zijn gevoel voor ongewone invalshoeken en zijn indringende fotografie maken hem tot de dichter onder de watersportfotografen. In deze persoonlijke selectie toont Franco Pace zijn honderd beste, spectaculairste of onder buitengewone omstandigheden gemaakte foto’s; een unieke kijk op zijn werk en zijn fascinerende fotografie. Een hulde aan de Magie van de Zeilsport in al haar facetten!
Magie van de Zeilsport, Het beste van Franco Pace
ISBN 978 90 5961 094 1
De Alk en Heijnen Watersport
Prijs: 75,00 euro
Meer informatie www.alk.nl  en www.francopace.com

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X