Informatie voor de watersporter

Nieuw-Zeeland zeilt America’s Cup met wielrenners aan boord

Bermuda – Nieuw-Zeeland verrast de concurrenten bij de America’s Cup met hometrainers op de boot. Die vervangen lieren die met de hand worden bediend. Een logische revolutie? Benen zijn sterker dan armen.

ACEA 2017 / Photo Gilles Martin-Raget / Ricardo Pinto

Wat heeft wielrennen met wedstrijdzeilen te maken? Weinig, maar dat zou kunnen veranderen door een vernieuwing waarmee Nieuw-Zeeland de America’s Cup hoopt te heroveren, de Formule 1 van de zeilsport. Toen Team New Zealand onlangs voor het eerst zijn nieuwe catamaran toonde, bleken op elke romp vier hometrainers te staan, die de kracht leveren waarmee onder meer de zeilen en draagvleugels worden versteld.

Zeilen met wielrenners aan boord
De vier grinders, de breedgeschouderde bemanningsleden die met hun armen de lieren in beweging brengen, zijn bij de Nieuw-Zeelanders ‘omgeschoold’ tot cyclists. Maandenlang hebben ze in het geheim op de fiets getraind om hun beenspieren te ontwikkelen. Aan het team is zelfs een heuse baanwielrenner toegevoegd: Simon van Velthooven, winnaar van brons op de Olympisch Spelen van 2012. (Volkskrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht