Informatie voor de watersporter

Nieuwe 65-voets eenheidsklasse voor komende Volvo Ocean Races moet kosten drukken

Lorient – Vandaag onthulde Knut Frostad, CEO van de Volvo Ocean Race, in het Franse Lorient de nieuwe eenheidsklasse voor de komende twee edities. De toekomstige teams zullen met de speciaal door Farr Yacht Design (USA) ontworpen high-tech 65-voeter de wereld rond racen. Door deze vernieuwing gaan de kosten van een competitieve campagne aanzienlijk omlaag en kan de vloot groeien tot 8-10 boten.

De bouw van dit 19,8 meter lange wedstrijdjacht vindt plaats bij een consortium van toonaangevende werven in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Dankzij de overeenkomst tussen de Volvo Ocean Race, het ontwerpbureau en de scheepswerven zal het minimale aantal van acht 65-voeters voor de komende twee races worden geproduceerd. ‘Deze nieuwe one-design ziet er fantastisch uit en zal uiterst betrouwbaar en geweldig om te racen zijn. We zijn op weg naar een nieuw tijdperk van de Volvo Ocean Race met een spannender en veiliger toekomst’, sprak Frostad enthousiast.

‘Deze introductie is een volgende mijlpaal voor een race die in haar 39-jarige geschiedenis nooit bang is geweest om vooruit te gaan. De overgang naar one-design geeft ons een enorme voorsprong in onze planning voor de komende twee races en geeft de Volvo Ocean Race een nog beter toekomstperspectief.” Ondanks dat de de nieuwe oceaanracer kleiner is, is ze wel in staat om vrijwel dezelfde snelheden als de huidige Volvo Open 70’s te bereiken. Het projectteam dat zich bezighield met het format voor 2014 consulteerde gedurende het proces zeilers, sponsors en belanghebbenden om tot de keuze van de eenheidsklasse te komen.

Kostenverlaging
Volgens Frostad moet het nu mogelijk zijn om een competitieve campagne van minder dan 15 miljoen euro op te tuigen. De ‘ready to sail’ kosten van de boot, inclusief de zeilen voor de periode voorafgaand aan de race en de race zelf, zullen rond de 4,5 miljoen euro liggen. Verdere besparingen zijn mogelijk door het bundelen van middelen. Frostad: ‘We hadden een duidelijk doel voor ogen: het moet makkelijker en goedkoper zijn om deel te nemen aan de Volvo Ocean Race. Dit is een grote stap in die richting.”

Tom Touber, in het management van drie eerdere Volvo Ocean Race-campagnes onder Nederlandse vlag, gaf zijn reactie vanuit Lorient: ‘De Volvo Ocean Race blijft Life at the Extreme en de langste en zwaarste zeilrace rond de wereld voor teams. Het vernieuwde format van de race is een optimale balans tussen reductie van risico’s en verlagen van de kosten. Een competitieve deelname zal in de komende race het zelfde gaan kosten als een subtopper in de Eredivisie. En als je de harde cijfers van ROI vergelijkt dan moet het bedrijfsleven nu meer interesse hebben dan ooit.”

Kleinere bemanning
De bemanning van de nieuwe 65-voeter zal acht zeilers en een mediaman tellen. Dat zijn twee personen minder dan de huidige zeilteams hebben. Een damesteam mag tien zeilsters bevatten plus een Media Crew Member (MCM). De boot wordt uitgerust met de nieuwste video, satelliet-en content productie-installaties om het werk binnen het unieke Media Crew Member-programma te verbeteren. Sinds de Volvo Ocean Race 2008-09 wordt de zeilploeg aangevuld door een mediaman, die zich volledig toelegt op zijn mediataak. Sander Pluijm was de eerste Nederlandse MCM aan boord van Team Delta Lloyd in de vorige editie.

Scheepswerven

Direct na het einde van de huidige race in juli begint de productie van de eerste 65-voeter, die in juni 2013 klaar zal zijn. Dat is ruim een jaar voor de start van de twaalfde Volvo Ocean Race in de tweede helft van 2014. De bouw vindt plaats bij MULTIPLAST in Frankrijk, Persico S.p.A. in Italië en Decision S.A. in Zwitserland. De definitieve assemblage zal worden uitgevoerd bij Green Marine Ltd, de leiders van het consortium, in Engeland.

Commitment Volvo
De Volvo Ocean Race, die in 1973 voor het eerst plaatsvond, is eigendom van Volvo Car Corporation en de Volvo Group. Tijdens een persconferentie voorafgaand aan de start van de huidige editie in Alicante in november 2011 bevestigden beide partijen hun commitment met open einde. De overeenkomst aangekondigd in Lorient op donderdag wordt ondersteund door financiële garanties van de twee bedrijven.

‘Wij bij Volvo Cars staan volledig achter deze initiatieven, waarvan wij denken dat die de toekomst van dit geweldige evenement op alle niveaus veilig stelt. Tegelijkertijd blijven ze trouw aan de basis van de Volvo Ocean Race als meest vooraanstaande offshore competitie voor ‘s werelds beste zeezeilers’, aldus Stefan Jacoby, CEO van Volvo Car Corporation.

Details over de route voor de volgende editie in 2014-15 worden in december 2012 aangekondigd.

De zes teams in de huidige editie van de Volvo Ocean Race staan op het punt om aan de negende en laatste offshore etappe te beginnen. Op zondag 1 juli klinkt in Lorient het startschot, na de In-Port van ztaerdag. De race zal eindigen op 7 juli met de finale in-port race in Galway, Ierland. ( www.volvooceanrace.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht