Nieuwe DOV-checklist voor een plezierig én veilig varen in de zomer

PERSBERICHT
dov_zomertipsMeppel – De zomer: het seizoen van lange, zonnige dagen op het water. Maar ook het jaargetijde van méér aanvaringen, méér inbraken en veranderlijk weer. Daarom biedt DOV de watersportliefhebber een mini-vakantiechecklist met de meest belangrijke zomervaartips.
Tip 1. Check de route
Kom niet voor verrassingen te staan: check altijd of er toevallig op die ene mooie vaarroute stremmingen zijn. De website Geotool is hiervoor een handig instrument. Alle geplande werkzaamheden aan vaarwegen, sluizen en bruggen zijn hierin te vinden.
Op Vaarweginformatie.nl vindt u actuele informatie over de bedieningstijden of -wijzen van bruggen en sluizen.
Tip 2. Denk aan uw waterkaarten
Neem altijd een waterkaart mee tijdens het varen om de diepgang te kunnen aflezen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Nog een tip: download de maritieme app ‘Lighthouse’. Hierin ziet u direct op welke positie u zich bevindt. U voert de maten van uw schip door en geeft de haven van bestemming aan. De app geeft u vervolgens de kortste koers die u met uw diepgang, hoogte en breedte kunt bevaren.
Tip 3. Voorkom een aanvaring: blijf alert
Jaarlijks gaat het in Nederland zo’n 11.000 keer mis: een aanvaring. Vooral tijdens drukke zomerdagen is het regelmatig raak. Om dit te voorkomen is er eigenlijk maar één handige tip: blijf altijd alert! Houd afstand en ken de betekenis van de borden, vlaggen en geluidsseinen. En: kijk regelmatig achterom.
Tip 4. Onweer: ga van het water af
Jaarlijks komen er veel watersporters in de problemen door plotseling noodweer. Verschijnen er donderwolken? Zoek direct een veilig heenkomen in de dichtstbijzijnde haven. Houd tijdens het voorbereiden van de vaartocht het weerbericht in de gaten. Check ook tijdens het varen regelmatig de weersvoorspellingen.
Tip 5. Voorkom inbraak en diefstal
Het is wellicht een open deur, maar zorg ervoor dat deuren en ramen altijd goed gesloten zijn. Ook bij afwezigheid van maar enkele minuten. Houd ook (waardevolle) spullen uit het zicht. Gelegenheid maakt de dief.
Tip 6. Controleer de bediening van de motor
Controleer regelmatig de bediening van de motor en de morse kabels. Als een morse kabel breekt (vaak gebeurt dit als u vaart) of als de borging losschiet, heeft u geen controle meer over de motor. Dan kunt u geen gas meer geven of juist terugnemen en afremmen.
Tip 7. Denk om uw anker
Houd altijd een anker met voldoende lijn paraat. Als uw schip stuurloos raakt, kunt u blijven liggen en voorkomt u dat u bijvoorbeeld naar de kust of een ondiepte dobbert. Zorg ook voor genoeg passende reddingsvesten voor alle opvarenden.
Tip 8. Handige apps voor extra vaarplezier
Download de onderstaande apps op uw telefoon of tablet. Hiermee kunt u zorgeloos het water op.
Meer informatie www.dov-verzekeringen.nl en de apps