Nieuwe goedkope SV14 zeilboot voor gehandicapte watersporters dankzij brede belangeloze inzet en Chinese FarEast-werf

Peter Jacops is een Belgische maritiem surveyor die woont en werkt in Thailand, het Aziatische zeilmekka. Maar zelfs daar was geen vereniging voor gehandicapte zeilers. Omdat hij vindt dat aangepast zeilen geen ondergeschoven kindje mag zijn, besloot hij zijn zeilvereniging in te schakelen. „Een paar mensen op de club stortte wat geld om aangepaste boten te kopen. Maar de prijzen van de bestaande modellen waren schrikbarend hoog. Voor vijf stuks, een beetje het minimum voor een vereniging, is minstens 100.000 dollar nodig. Dan snap je wel dat er te weinig landen zijn die aan het paralympisch zeilen kunnen meedoen.”

De Belg benaderde bekende jachtontwerpers en plaatste een oproep op Facebook: wie kan en wil een betaalbaar bootje voor aangepast zeilen ontwerpen? Binnen vijf minuten reageerde Alex Simonis, de wereldberoemde jachtontwerper van ontwerpbureau Simonis/Voogd. Alex Simonis en zijn collega Maarten Voogd gingen naar Sjanghai, waar de door hen ontworpen FarEast-boten worden gemaakt. De FarEast-werf van mevrouw Du is de grootste Optimisten-producent ter wereld. Zij was ook op een punt in haar leven om wat terug te doen voor de maatschappij. Du zegde toe de aluminium mallen voor de SV14 te maken. Mevrouw Du bood ook aan om de eerste duizend complete boten te bouwen voor 3000 dollar, af fabriek, ver onder de kostprijs. In totaal doneert FarEast bijna een miljoen dollar aan het project.

Ook in ons land steken vrijwilligers de handen uit de mouwen. De Nederlandse Vrijheidzeiler Jelmer Wijma raakte via Jacops betrokken bij dit project. „SV14 is nu een wereldwijde community, overal worden boten gebouwd. Op het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam bouwen drie studenten een boot voor Sailability. Bas van der Heide, de bekende vormgever van tal van Volvo Ocean Racecampagnes, ontwierp een nieuwe SV14-stijl. Het leuke is dat iedereen die erbij betrokken is, elkaar inspireert. Vorig jaar werd de eerste SV14 in het Volvo Ocean Race Village in Kaapstad geshowd en tijdens de finish in Scheveningen krijgen we weer veel aandacht. Daar word je toch blij van?” (De Telegraaf, www.sv14.org)