Informatie voor de watersporter

Nieuwe Neosil harde coating is milieuvriendelijk alternatief voor antifoulings en voor alle typen rompen in zoet en zout water

PERSBERICHT
neosilHuizen – Neosil is een nieuw ontwikkelde coating op basis van siliconentechnologie. Ook als de verf droog is, ziet het er nog nat uit. En het is juist dit super gladde en dampdichte oppervlak dat ervoor zorgt dat waterorganismen vrijwel geen grip op Neosil hebben.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets groeit op schepen met Neosil. Plantaardige en dierlijke aangroei begint nu eenmaal op alles dat zich onder water bevindt. Maar in dit geval hecht de aangroei zich alleen heel oppervlakkig aan de verf en is al met de geringste druk met een zachte spons of borstel te verwijderen. Maar het laat ook makkelijk los wanneer er enige tijd met snelheden boven de 8 knopen wordt gevaren. In feite is het: hoe harder er wordt gevaren, hoe sneller de aangroei loslaat. De oppervlaktespanning is op met Neosil behandelde schepen zo laag, dat zelfs als er zich een laagje aangroei heeft gevormd, de kans groot is dat het er gewoon door het eigen gewicht afvalt. Neosil is dan ook geen antifouling verf, maar een fouling release coating.
Gewone op siliconen gebaseerde oplossingen zijn zacht en dus gevoelig voor beschadigingen. Neosil daarentegen is uitermate hard, kras bestendig en gaat langer mee dan andere siliconen gebaseerde producten. Het is gewoon een extreem duurzame en enkel laags coating. In tegenstelling tot de standaard soorten antifouling, hoeft Neosil niet elk jaar opnieuw te worden aangebracht. Hierdoor kost het onderhoud van het onderwaterschip jaarlijks minder tijd, geld en moeite! Mocht toch onverhoopt de laag Neosil beschadigd raken, dan kan het erg eenvoudig worden gerepareerd.
Ook zorgt het extreem gladde oppervlak van Neosil ervoor dat met hetzelfde schip een hogere snelheid wordt bereikt of dat er minder brandstof wordt verbruikt. En omdat het geen zware metalen of biociden bevat, is Neosil erg milieu vriendelijk. Door deze bijzondere eigenschappen is Neosil ook een zeer effectieve anti-osmose behandeling. Neosil is voor alle soorten boten en jachten en voor gebruik op zout, zoet of brak water geschikt. Het kan op verschillende ondergronden, zoals polyester, staal, aluminium en hout worden toegepast. Bovendien kan het worden aangebracht op al aanwezige en goed voorbehandelde, niet loszittende en intact zijnde epoxy primers. Neosil laat zich gemakkelijk met een roller of kwast aanbrengen, echter aanbrengen met een airless spray zal het beste visuele resultaat geven.
Naarmate normale antifouling ouder wordt, neemt de gevoeligheid voor plantaardige- en dierlijke aangroei toe. Wanneer eendenmosselen of zeepok een scheepsromp koloniseren, dan vormen ze een zeer ruw, compact, kalkhoudende laag onder de waterlijn, waardoor wrijvingsweerstand van een schip ernstig toeneemt. Dit betekent dat de gashendel meer open moet worden gedraaid om het schip op dezelfde kruissnelheid te laten varen, wat tot hogere brandstofkosten leidt. Dit is een serieus probleem buiten verlies van snelheid (en tijd), hogere kosten, ook een verhoogde CO2-uitstoot tot gevolg heeft.
Van oudsher wordt de antifouling markt gedomineerd door zelf polijstende verven waaraan giftige componenten, zoals koper dioxide, zijn toegevoegd. Aangezien de afgelopen jaren milieu-eisen steeds strenger worden, zijn er biocide vrij, zachte siliconen coatings en zelfs een enkele folie oplossing gelanceerd.
Biocide (giftige stoffen) houdende verf zal nu heel snel terrein verliezen, want de IMO (International Maritime Organisation) heeft aangekondigd om vanaf 2020 het gebruik van al deze giftige aangroeiwerende coatings te verbieden. Zachte siliconen coatings bestaan uit een drie laags oplossing, wat inhoudt dat het arbeidsintensief en relatief duur is om ze toe te passen. Er moet eerst een primer, daarna een mid coat en als afwerking een top coat onder strikt bewaakte voorwaarden, strenge omgevingseisen en onder een kritische timing worden aangebracht. Fouten zijn snel gemaakt, waardoor het eindresultaat ernstig (negatief) wordt beïnvloed. Omdat de coating zacht is, is deze gevoelig voor mechanische beschadigingen en vaak moeilijk en kostbaar te repareren.
Folie oplossingen hebben soortgelijke problemen: ingewikkeld en duur om aan te brengen (moet door deskundigen worden gedaan), het is kwetsbaar voor mechanische schade en alleen door professionals (hoge kosten) te repareren. Bovendien is er bij blaasvorming onder de folie nauwelijks reparatie mogelijk en is het verwijderen van de folie onvermijdbaar.
Neosil is de eerste en enige ULTRA HARDE siliconen oplossing en de eerste enkel laags coating in zijn soort. Een standaard voorbereiding van het oppervlak volstaat en praktisch iedereen kan de verf aanbrengen met een kwast, roller of air spray. De omgevingsvoorwaarden zijn dezelfde zoals deze van toepassing zijn voor een gewone verf. Doordat de coating zo hard is, is het herstellen van schade eenvoudig. Neosil heeft een levensduur van zeven jaar of meer en er is onder normale omstandigheden geen tussentijds onderhoud nodig. Het schoonmaken van het Neosil onderwaterschip wordt gedaan met een borstel, spons, hogedrukreiniger of gewoon door te varen (8 knopen of meer).
Neosil verlaagt de jaarlijkse kosten van een schip Door de kosten van het aanbrengen te verminderen, door het brandstofverbruik naar beneden te brengen en de snelheid te verhogen verlaagt Neosil niet alleen de jaarlijkse kosten van het schip, maar verhoogt ook het gebruiksgemak.
Meer informatie www.professionalboatcare.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht