Wat kunnen we het komend seizoen verwachten aan vernieuwing in de watersport? Niemand heeft een glazen bol om in de toekomst te kijken maar als er een plek is waar innovaties als eerste te zien zijn, dan is dat de beurs METSTRADE in de RAI.
METSTRADE is een internationale bijeenkomst voor bedrijven om aan elkaar te laten zien wat voor mooie nieuwe watersport-items ze hebben bedacht en ontwikkeld. Anders dan bijvoorbeeld op de HISWA hanteert METSTRADE de universele standbouw. Elke exposant heeft maar een heel klein stukje beursvloer. Hiermee wordt de wedloop voorkomen waarbij een ondernemer z’n concurrent wil overtroeven en elk jaar met een nog groter (en duurder) kasteel op de beurs verschijnt. Het resultaat van dit slimme beursbeleid is een enorm aantal eenvoudige kamertjes waar ondernemers bij elkaar op bezoek gaan.
De hallen van de RAI zijn ingedeeld per land, er is een Spaanse wijk, een Italiaanse en natuurlijk ook een Chinees gedeelte van de beurs. Daarnaast zijn er thema’s. Zo is er bijvoorbeeld het Foiling Pavillion met stands met allerlei draagvleugels voor vliegende boten. Een ander voorbeeld is het StartUp Pavillion voor bedrijven in de opstartfase.
DAME awards
Voor de meest vernieuwende en in het oog springende watersportartikelen van elk jaar zijn er de DAME Design Awards. In 8 verschillende categorieën worden winnaars aangewezen voor de award. daarnaast zijn er 9 special mentions en 2 environmental DAME Design Awards winnaars.
Slim reddingsvest
Overall winnaar is het vernieuwende reddingsvest van TeamO. Dit opblaasbare vest is zo ontworpen dat het mond en neus van de drenkeling maar liefst 60% beter boven water houdt. Ook is er een Back Tow-functie ingebouwd, wordt de ongelukkige achter de boot aangesleept, dan draait het slachtoffer automatisch op de rug en is de kans verdrinking door de eigen boeggolf een stuk kleiner. Het TeamO reddingsvest is alvast een vernieuwing voor het komend seizoen. Maar er is meer.
Betere windmeter
Raymarine heeft een nieuwe windmeter-set. Wat kan daar nou nog aan verbeteren zou je zeggen. Best wel wat, is het antwoord. De RWS Wired Smart Wind transducer heeft software die rekening houdt met de beweging van de boot. Niet alleen het zwaaien van de mast wordt gecompenseerd, ook de buiging van de mast en de up-wash van wind door de zeilen rekent Raymarine mee om tot een zo realistisch mogelijke windmeting te komen.
E-Saildrive
Ook zien we op de METSTRADE de opvallend kleine elektische saildrive van Yanmar. Een saildrive is een motor die is verbonden met een staartstuk met schroef buiten de romp. Een bestaande saildrive op diesel kan makkelijk worden vervangen. Deze e-saildrive won ook een Environmental award.
Noodballon?
Op het gebied van veiligheid aan boord wint de R.Four van AirMarker een Dame-designaward. Dit is een noodsignaal in de vorm van een ballon. In plaats van een vuurpijl of een sterkt rondschijnend stroboscooplicht blaast zich een oranje ballon op van 41 centimeter gevuld met heliumgas. Deze ballon stijgt op aan een touwtje en blijft drie dagen hangen. Als het niet waait natuurlijk. Deze bijzondere categoriewinnaar werkt alleen bij vriendelijk weer en noodsituaties ontstaan meestal bij slecht tot zeer slecht weer.
E-anode
De andere Environmental award ging naar de CMP Group die heeft nagedacht over anodes op schepen. Dit zijn stukken metaal die voorkomen die schepen beschermen tegen galvanische corrosie. De SMartyr is een electische anode met een zonnecel voor onder water. Deze e-anode voorkomt dat er giftige stoffen als cadmium en kwik in het water komen.
Stretch-zeilpak van Henri-Lloyd
Het nieuwe zeilpak van Henri-LLoyd won geen award maar kreeg wel een speciale vermelding. het pak is gemaakt van rekkend materiaal van 100% gerecycled polyamide. Deze stof heeft een PFOA-vrij membraan en PFC vrije coatings. PFOA en PFC kennen we onder andere van anti-aanbakpannen, deze stoffen hopen zich op in het lichaam en zijn niet afbreekbaar. Verder biedt Henri-Lloyd een reparatie-service aan voor een langere levensduur van deze Dynamic Motion-pakken.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin