Informatie voor de watersporter

Nieuwe TU Delft Solar Boat en innovatieve zeilsimulator op HISWA Amsterdam Boat Show 2014 in RAI

PERSBERICHT
Amsterdam – De start van het nieuwe watersportseizoen is het ideale moment voor de lancering van bijzondere primeurs. Tijdens HISWA 2014 – van 5 t/m 9 maart in Amsterdam RAI – komen innovaties, trends, kennis en marktontwikkelingen bij elkaar op het HISWA Innovatiepaviljoen.
Samen met het InnoSportLab Den Haag en TU Delft worden diverse innovatieve projecten gepresenteerd, waaronder een zeilsimulator die voor het eerst buiten het laboratorium te zien en te gebruiken is door beursbezoekers. Maar ook het nieuwste ontwerp van de draagvleugelboot op zonne-energie van het TU Delft Solar Boat Team. Verder zijn hier de geselecteerde producten voor de ‘HISWA Product van het Jaar’ verkiezing te bezichtigen.
Het InnoSportLab Den Haag toont tijdens de aankomende HISWA enkele innovaties die de afgelopen jaren tot stand zijn gebracht en enkele lopende projecten. Blikvanger is de zeilsimulator, die is ontwikkeld door de TU Delft. Hier kan de HISWA-bezoeker nu zelf beleven hoe het Olympisch zeilteam wordt getraind. Ook wordt een speciale bril gepresenteerd die het kijkgedrag van zeilers registreert en tevens een handzame monitor, die de prestaties van een zeilboot laat zien aan een coach. Andere lopende projecten zijn een waterdichte minihelikopter (drone), een volledig van composietmaterialen gemaakte zeilboot en een zit-kite voor de paralympische sporter Thierry Schmitter. Daarnaast is te zien hoe het gedrag van de wind op een (olympische) zeillocatie wordt gemeten en in kaart wordt gebracht.
TU Delft Solar Boat
Een jaar lang bouwen 30 studenten van de TU Delft aan de totstandkoming van hun nieuwste Solar Boat. Speciaal voor één gelegenheid: de World Cup For Solar Powered Boats, komende zomer. Een race van 5 dagen, van Groningen naar Leeuwarden, met deelnemers vanuit de hele wereld. Het team wil door het maken van een zonneboot, de wereld laten zien wat er mogelijk is met zonne-energie. Het doel is om de race te winnen. Hoe het team dit gaat bereiken, is nog geheim tot de openingsdag van de HISWA Amsterdam Boat Show 2014, waar het ontwerp door het team op innovatieve en spectaculaire wijze wordt gepresenteerd aan het grote publiek. Dat deze boot nog sneller moet zijn dan de vorige staat vast. Het TU Delft Solar Boat Team heeft de race al twee keer gewonnen en is daarmee recordhouder.
HISWA Product van het Jaar Verkiezing
Ook dit jaar wordt weer de ‘HISWA Product van het Jaar’ verkiezing gehouden. Belangrijke criteria zijn onder andere een onderscheidend karakter en de toepasbaarheid van de producten. Daarnaast speelt het prijsniveau een grote rol en het product moet al op de markt verkrijgbaar zijn. Vooraf wordt door een deskundige jury uit alle inzendingen een select aantal producten genomineerd voor de titel ‘HISWA Product van het Jaar’. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op de openingsdag van de HISWA Amsterdam Boat Show 2014, op woensdag 5 maart in Amsterdam RAI. De genomineerde producten worden gepresenteerd in het HISWA Innovatie Paviljoen.
Openingstijden
HISWA 2014 is van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 maart geopend van 11.00 tot 22.00 uur, zaterdag 8 en zondag 9 maart van 10.00 tot 18.00 uur. Wie online kaarten bestelt, krijgt korting en betaalt € 12,50. Voor jongeren tot en met 16 jaar is de toegang gratis.
Meer informatie via www.amsterdamboatshow.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht