123 stickers

Nieuwe Wadden-vaarroute tussen Ameland en Terschelling via Waardgronden

PERSBERICHT
Waddenzee – Van Ameland naar Terschelling kunnen schepen nu nog uit drie routes kiezen. De meeste schepen kiezen daarbij voor de veiligste route door de Blauwe Balg. Vanaf halverwege de maand juli is er een extra vaarroute tussen de eilanden, namelijk de vaarroute Waardgronden. Als veel schepen deze kortere route kiezen krijgen de zeehonden en vogels langs de geul bij de Blauwe Balg meer rust.
vaarroute_waardgronden
Rust voor dieren en snellere vaarroute
Vlak naast de Blauwe Balg is een hoge zandbank de rustplaats voor tientallen zeehonden en duizenden vogels. De dieren worden hier vaak verstoord. Om ze zoveel mogelijk rust te geven, wordt een extra alternatieve route geopend.
Ook in het gebied van de Waardgronden ten zuiden van de Blauwe Balg komen in mei en juni veel zwangere zeehonden voor. Ze zoeken hier rust om hun jongen te werpen. In die periode zijn ze zeer gevoelig voor verstoring door scheepvaart. Als in juli de zeehonden zijn geboren, vertrekken de moeders met hun jongen uit dit gebied. Zodra dit het geval is wordt de route door de Waardgronden opengesteld. Gele tonnen geven aan waar de doorvaart is toegestaan. De openstelling wordt bekendgemaakt op de website www.nautin.nl en via twitter @blauwebalg.
Pilotproject
De nieuwe tijdelijke route Waardgronden is een pilotproject in het kader van Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee. Dit plan heeft als doel de balans tussen vaarrecreatie en natuur in de Waddenzee te verbeteren. Op enkele kwetsbare plekken worden daarom oplossingen gezocht, voor zowel natuur als recreanten. Binnen het Actieplan werken zo’n twintig organisaties samen, zoals natuurorganisaties, verenigingen op het gebied van watersport en overheden.
Voor reacties en vragen kan men terecht bij de Waddenunit van het Ministerie van Economische Zaken: bemanning Krukel, telefoon 06-53150610, waddenunit@minez.nl

2 Berichten

 • Rinze Boersma

  7 jaren geleden / 2 juli 2015 om 17:33 uur

  Wat is de minimale diepte bij nap. Mijn zeilschip heeft een diepgang van 135- 140 cm Ksn het oosterom en blauwe balg gemakkelijk bevaren
  is deze waardgronden route bevaarbaar voor deze diepgang of kan ik toch veiliger de oude route nemen?
  Dank voor uw antwoord
  Rinze S. Boersma

 • jan cees kossen

  6 jaren geleden / 12 april 2016 om 09:13 uur

  Beste redactie,
  De betonning van de O48 naar de KB7 is op de laatst bijgewerkte kaart van Stentec weer opgenomen.
  Kunt u mij zeggen of dit al is voor de komende verbods periode van 15 mei tot 1 september of dat deze route weer geheel is verdwenen.
  Ik heb hem een paar maar gevaren maar ga nu met een 10 tal schepen en wil eigenlijk weten of het nu verboden is of alleen maar in de bepaalde periode.
  Heb geprobeerd Rijkswaterstaat en de Krukel te bereiken maar krijg daar geen gehoor.
  Mogelijk kunt u mij uit de droom helpen.
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord en moeite.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Cees Kossen
  jancees@kossensailing.nl
  0622526888

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X