Informatie voor de watersporter

Nieuwe waterbus met gecomprimeerde lucht tussen de drijvers wordt wereldprimeur

Dordrecht – De nieuwe waterbus wordt een wereldprimeur. Het passagiersschip is innovatief, zuinig, snel en milieuvriendelijk. De Europeese Commissie heeft 2,5 miljoen euro subsidie toegezegd. Waterbus en Aqualiner, die samen gevestigd zijn aan de Merwekade in Dordrecht, vormen met zes internationale partners een consortium, onder de projectnaam BB Green. De letters BB staan voor Battery Boat. De accu is ontwikkeld in Engeland.

De innovatieve waterbus is een soort catamaran, die tussen de drijvers een ruimte krijgt, die via een ventilator wordt volgeblazen met lucht. Zo wordt het schip opgetild. Omdat de drijvers in het water blijven en de lucht er snel uitkan, is het beter bestuurbaar dan een hoovercraft.

Feitelijk worden allerlei nieuwe snufjes en technieken in één schip verwerkt. Dat moet een revolutionair passagiersschip opleveren: “Het prototype wordt iets kleiner dan onze huidige waterbus, maar zal toch zo’n 80 mensen en 35 fietsen mee kunnen nemen”. zegt directeur Gerbrand Schutten van Waterbus/Aqualiner. (RTV Rijnmond)

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht