Informatie voor de watersporter

Nieuwe ‘watersnelweg’ Seine-Nord kanaal zal bestaande vaarwegen naar Parijs rustiger maken

PARIJS – Het nieuw aan te leggen Seine-Nord kanaal, dat van België naar Parijs loopt, zorgt ervoor dat de binnenvaart de oude vaarwegen niet meer gebruikt. Een uitkomst voor de pleziervaart, die zo vrijwel ongehinderd naar Frankrijk kan varen. Schepen met een lengte van circa 70 meter, breedte van maximaal 5,70 meter en een diepgang van 1,80 meter kunnen zowel via de Schelde als over de Leie naar Parijs. De mooiste en oudste route is via het Canal de St. Quentin (39 x 5,10 x 1,80 meter), de snelste het Canal du Nord (70 x 5,70 x 2,40 meter).

Beide kanalen verbinden de Schelde in het noorden met de Oise in het zuiden. De Oise vloeit samen met de Seine bij Conflans St. Honorine. Vanaf daar een stuk de Seine op en de Eiffeltoren verschijnt vanzelf aan de horizon. Het nieuwe Seine Nord Canal wordt een watersnelweg voor de binnenvaart, vergelijkbaar met het Amsterdam Rijnkanaal in Nederland.

Het maakt de overige kanalen voor de beroepsvaart overbodig. Alle grote schepen zullen waarschijnlijk dit kanaal gaan gebruiken, waardoor het op de overige vaarwegen een stuk rustiger wordt. (De Telegraaf Vaarkrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht