Failliete Breehorn-werf maakt doorstart dankzij oud-eigenaar Van den Berg

Woudsend – Oud-eigenaar Lars van den Berg is met de curator van de begin deze maand in faillissement geraakte Breehorn werf overeengekomen een doorstart te maken. De werf uit Woudsend was niet alleen bekend door de fameuze Breehorn zeiljachten. Sinds Laus van den Berg senior in 1963 begon met het bouwen van 16 m2 boten en later op zijn werf in Elahuizen overstapte op Fly Tour en Skarl zeilboten, zijn er bijvoorbeeld meer dan 4000 polyvalken door het Friese bedrijf gebouwd.

Van den Berg verkocht het bedrijf in 2005 en wordt nu weer de nieuwe eigenaar. Waarom? “Het is een fantastisch product en er wordt gewerkt met een geweldig team, waarvan ik de meesten nog zelf heb aangenomen. En het onroerend goed waar de werf in was gevestigd, was al van mij. Met de curator heb ik goede afspraken kunnen maken, dus we kunnen nu met dubbele energie verder.” (De Telegraaf Vaarkrant,  Breehorn )

2 gedachten over “Failliete Breehorn-werf maakt doorstart dankzij oud-eigenaar Van den Berg”

 1. Woudsend, 23 december 2011

  Beste allemaal,

  Na regen komt zonneschijn. En regen heeft Breehorn de laatste maanden volop gekend. De economisch malaise die de jachtbouw in Nederland zwaar trof, heeft er voor gezorgd dat ook Breehorn BV met de huidige bezetting niet meer verder kon. Tot verdriet van velen heeft eigenaar Oscar Kamp op 6 december 2011 het faillissement van Breehorn BV moeten aanvragen.

  Zonneschijn
  De afgelopen twee weken hebben we samen met de curator gewerkt aan de noodzakelijke zonneschijn. Na intensief overleg en zorgvuldige beraadslaging heb ik besloten de jachtwerf die mijn vader in 1963 startte, weer terug te kopen. In een sterk afgeslankte vorm, met zeven medewerkers, zal ik de werf vanaf vandaag weer voortzetten.

  Trouw
  In de turbulente weken die achter ons liggen heb ik gemerkt dat trouwe Breehorn zeilers erg meeleven met het lot van de werf. Dat geeft vertrouwen voor een nieuwe toekomst. Telefonisch heb ik contact gehad met de eigenaren van de schepen die nu in aanbouw zijn. Dat gaat goed komen.

  Bel Lars
  Situaties als deze leveren altijd veel vragen op. Schroom niet om mij rechtstreeks te bellen. Ook tussen Kerst en Nieuwjaar blijf ik bereikbaar; er is een hoop werk te doen. Het nummer blijft vertrouwd: 0514 59 2233

  Ik wens jullie een goede jaarwisseling en hoop natuurlijk van harte dat we elkaar in het voorjaar weer in Woudsend zien.

  Met vriendelijke groet,

  Lars van den Berg

  Over Breehorn
  In 1963 begon Laus van den Berg in Elahuizen met de bouw van open zeilboten. Na successen met Skarls en de enige echte Polyvalk, begonnen mijn ouders in 1981 met de eerste Breehorn 37 waarvan er in Elahuizen bijna honderd werden gebouwd.

  Als opvolger in het familiebedrijf nam ik de werf in 1993 over. Bij de verhuizing naar Woudsend in 1997 hebben we de werf omgedoopt in Breehorn om vervolgens de range verder uit te breiden. Na 15 jaar in het bedrijf maakte de onrust zich van mij meester. Ik heb de werf in 2005 verkocht en een Breehorn 41 gebouwd om met het gezin de oceaan te bezeilen. Inmiddels zijn we alweer twee jaar terug en is het tijd voor een nieuw Breehorn avontuur.

 2. Dag Lars,
  Leuk weer eens iets over (de) Breehorn te lezen. Wij waren eigenaar van één van de drie eerste Breehorns 37, die Laus bouwde in Elahuizen. (Hebben nog foto’s van de doop, waarop ook Laus en Batje staan). Negen jaar met heel veel plezier ermee gevaren, tot een Trintella 42 ons verleidde. Later werden onze bootjes weer kleiner. Inmiddels zeilen we al een aantal jaren niet meer, maar herinneren ons de 37 nog steeds als de fijnste zeiler, die we gehad hebben.
  Hartelijke groet,
  Geet en Wigo Vonkeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *