Wetenschapper en zeezeiler Eerde Beulakker ontleedt bootjesvolk en standverschillen in de watersport

LEEUWARDEN – Waterrecreatie mag dan een massa-aangelegenheid zijn geworden, rangen en standen heb je nog altijd onder zeilers en motorboters. Psycholoog Eerde Beulakker (68) uit Leeuwarden promoveert woensdag in Leiden op een diepgaande studie naar de geschiedenis en de sociale verbanden in de watersport. In de zaterdagbijlage sneon & snein een gesprek met hem.

De promovendus, ook bekend zeezeiler en reisschrijver, werkte tot 2004 als docent psychologie aan Hogeschool NHL in Leeuwarden. Voor zijn onderzoek bezocht hij vergaderingen van watersportverenigingen en hield hij een enquête onder vaarrecreanten.

Zijn conclusie is dat de elitesport vanaf 1900 een breder publiek begon te trekken, maar pas na 1950 tot volksvermaak werd. Desondanks geldt er op het water nog steeds een strikte scheiding tussen allerlei groepen, vooral bepaald door opleidingsgraad en inkomen. (Leeuwarder Courant, Mare Online)

Eén gedachte over “Wetenschapper en zeezeiler Eerde Beulakker ontleedt bootjesvolk en standverschillen in de watersport”

 1. Proficiat met je promotie!
  Beterschap! Groet aan Hedwig

  Jan van der Linden
  12 rue Paul Bert
  13100 Aix-en-Provence, France
  +(0)4 42 96 64 38
  +(0)6 79 50 90 95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *