Internationaal bekende Nederlandse jachtontwerper Pieter Beeldsnijder overleden

pieterbeeldsnijderEdam – De internationaal bekende Nederlandse jachtontwerper en designer Pieter Beeldsnijder is afgelopen maandag 21 maart op 78-jarige leeftijd in Edam overleden.

Pieter Beeldsnijder begon zijn carrière in 1957 bij de toenmalige Amsterdamse scheepswerf G. De Vries Lentsch jr, waar hij meewerkte aan de bouw van de Groene Draeck. Na verloop van tijd kon hij als ontwerper verder op de tekenkamer. Jarenlang ging het om beroepsvaartuigen – van baggerschepen tot trawlers voor de visserij, maar meer en meer ontwikkelde hij zijn specialisme in de jachtbouw. Hij tekende zowel motorjachten als zeiljachten voor een groot aantal werven zoals Huisman, Jongert, Hakvoort, Vroegh en Alblas, Holtermnan, Flevo Jachtbouw en Bloemsma Van Breemen. Zijn bureau PB Design veroverde internationale faam met jachten voor Huisman in Vollenhove zoals Hyperion, Ethereal en Athena. Voor de Stad Amsterdam ontwierp hij het interieur.

Maar Beeldsnijder was bepaald niet alleen ontwerper van grote boten en superjachten. In 1995 creëerde hij PB Special Craft waar hij juist kleinere zeilboten, tenders en motorjachten tot 60 voet zelf ging bouwen. “Ik ben gek op mooie kleine boten, zoals bijvoorbeeld een Petterson…” Die liefde kwam tot uiting in de talrijke sloep-ontwerpen voor Van Wijk Maritiem.
Dankzij de vele prijzen die hij ontving, groeide Beeldsnijder uit tot een internationaal icoon van de Nederlandse jachtbouw. Ondanks zijn successen is Pieter Beeldsnijder volgens mensen die hem kenden, altijd een ‘gewoon en aardig mens’ gebleven. (Nauticlink, www.pieterbeeldsnijder.nl)

Eén gedachte over “Internationaal bekende Nederlandse jachtontwerper Pieter Beeldsnijder overleden”

  1. Zeer geschrokken en erg geschokt vernamen wij het bericht van het overlijden van Pieter Beeldsnijder. Hij was buiten een goede vriend ook een zeer goede ontwerper met de bouw van zijn ontwerp van het M.Y. “Luisamar V”. Wij hebben zeer fijne en goede tijden met hem doorgebracht. Wij wensen Wil en naaste familie heel veel sterkte toe met dit grote verlies. John en Joyce ter Haak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *