Hoofddoel Pieter Heerema in Vendée Globe is te finishen: “Als ik maar niet te vroeg in een kopgroep beland…”

Les Sables d’Olonne – De Nederlandse deelnemer aan de Vendée Globe, Pieter Heerema hoopt één ding: dat het race-virus hem niet te vroeg in de wedstrijd treft, omdat hij bij toeval de Spaanse Kaap Finistere bij de eerste vijf zou passeren. “Dan is de kans dat je verkeerde of zelfs fatale dingen doet, te groot. Goed presteren hangt vooral af van controle en een goede gemiddelde snelheid”.

Foto's Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe en Jacques Vapillon / No Way Back
Pieter Heerema stond afgelopen weekend geduldig de talrijke bezoekers te woord. Foto’s Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe en Jacques Vapillon / No Way Back
In een interview op de site van de Vendée Globe vertelt de 65-jarige Nederlander: “Ik heb Kaap Hoorn in 2008 eerder gerond, weliswaar met een totaal ander zeiljacht. Maar ik weet wat me daar te wachten staat aan koude en natte omstandigheden. En ook hoe angstaanjagend de oceaan er daar uit kan zien. Dat gaat me wel helpen.”

“Ik interesseer me voor techniek, ook de reden dat ik met een state-of-the-art moderne boot mét foils start. Het maakt me helemaal niets uit op welke plaats ik eindig. Mijn doel is rond te komen. Dat staat haaks op de wijze waarop ik normaal zeil. Daarvan zeggen anderen dat ik extreem graag wil winnen. Maar dat komt omdat ik van zeilen hou, en ik dat graag zo goed mogelijk wil doen.”

“In Nederland is men superpositief over mijn deelname, bijna . Ze willen, denken, hopen op allerhande race-technische verrassingen en een hoge klassering. Totaal anders dan de Fransen. Met hun ervaring weten ze dat finishen het hoofddoel is en op zich al een topprestatie. Ze wensen je eenvoudig veel moed en geluk, zonder ook maar één woord vuil te maken aan winnen en resultaten. Dat is het geheim van deze bijzondere wedstrijd met zoveel deelnemers.” (Nauticlink, Pieter Heerema op www.vendeeglobe.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *