SAFRAN is vierde opgever in Vendée Globe door kapot roer na aanvaring

Parijs – Of het walvissen zijn, drijvende containers of boomstammen, alweer heeft een topvijf zeiler in de Vendée Globe, Morgan Lagravière (SAFRAN) moeten opgeven na een botsing met een UFO (‘Unidentified Floating Object’). Het kostte hem aan lijzijde tweederde van zijn roer, dat ook nog eens uit z’n as was geschoten. Omdat Lagravière dit onmogelijk op zee kan repareren heeft hij de wedstrijd als vierde verlaten en is op weg naar Kaapstad.

SAFRAN met vis op 20 november 2016 - Photo Morgan Lagraviere - 'De zee geeft, en de zee neemt' vier dagen later...
SAFRAN met vis op 20 november 2016 – foto Morgan Lagraviere – ‘De zee geeft, en de zee neemt’ – Vier dagen later… uit de wedstrijd!

Zijn geluk is dat dit niet op de zuidelijke oceanen is gebeurd. Want zover is de kopgroep van drie boten (Thomson/Hugo BOSS, Le Cleac’h/Banque Populaire en Josse/de Rothschild) inmiddels gevorderd. Gisteren heeft Alex Thomson het Vendée Globe-record van de start tot de passage van de lengtegraad van Kaapstad om 1100 UTC verbroken. Hij deed er 17 dagen, 22 uur en 58 minuten over en dankt het record aan zijn foils (zelfs al is er één gebroken), en aan de uitermate gunstige luchtdrukverdeling van de eerste twee weken.

De Nederlander Pieter Heerema ligt inmiddels in een groep van een boot of tien op de 21-ste plaats. (Nauticlink, Vendée Globe Nieuws)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *